Aangepast

De campagnes zijn begonnnen

De campagnes zijn begonnen

Verslaan

De lijsttrekker van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, wil een einde maken aan de 'schijndemocratie' in Europa en schetste in zijn speech op het eerste verkiezingscongres in Amsterdam een beeld van een in levensgevaar verkerend continent.

"We moeten de huidige leiders verslaan. We moeten Europa verslaan, de massa-immigratie aanpakken, de grenscontroles terugbrengen. De euro moet weg en we willen de democratie herstellen", zei Baudet.

Uitsluiten

De PvdA wil dat de VVD en 50Plus zich nadrukkelijk uitspreken tegen coalitievorming met de PVV. "Beste Henk, beste Mark, zeg nee tegen een politiek van uitsluiten. Zwijg niet", zei PvdA-voorzitter Hans Spekman op het verkiezingscongres van de PvdA in Utrecht. De PvdA heeft al gezegd niet met de partij van Geert Wilders te willen regeren.

Morele revolutie

CDA-leider Sybrand Buma hield een pleidooi voor moreel leiderschap. Hij vindt dat Nederland een morele revolutie nodig heeft. In zijn toespraak zei hij dat de erfenis van vier jaar Rutte "een land is waar de publieke moraal verloren is gegaan".

Volgens Buma betekent zo'n revolutie onder andere solidariteit met de ouderen en betaalbare studies voor de jongeren. Maar ook een veiliger Nederland en een eerlijker economie en arbeidsmarkt. Het CDA wil verder dat er een kiesdrempel komt van drie zetels bij Tweede Kamerverkiezingen.

Verschillen

SP-leider Emile Roemer riep vandaag andere linkse partijen op om samenwerking met de VVD uit te sluiten. Hij denkt dat progressieve en middenpartijen samen voldoende zetels halen om Mark Rutte uit het Torentje te houden. De politieke verschillen zijn volgens Roemer zo groot dat samenwerking met de liberalen onmogelijk is.

Zorgen

SGP-leider Van der Staaij wees in zijn toespraak op de "dood en verderf zaaiende radicaal-islamitische fanatici in Europa", op de problemen die christenen hebben in islamitische landen en het groeiende antisemitisme. De partij heeft dus grote zorgen over wat wordt gezien als de groeiende invloed van de islam.

Verder schrapte het partijcongres de doodstraf uit het verkiezingsprogramma van de SGP. Die staat er voor het eerst in bijna honderd jaar nu niet meer in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl