Aangepast

De uitzending van 10 januari

Vanavond om 22.00 uur op NPO 2 en nieuwsuur.nl:

De erfenis van Obama

In november 2008 schreef Barack Obama geschiedenis door als eerste zwarte kandidaat de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen. Obama had nauwelijks ervaring in de (inter)nationale politiek.

Nu, acht jaar en vele crisissituaties later, neemt hij afscheid. Wat is er terechtgekomen van zijn verkiezingsbeloften? En wat blijft er straks overeind van zijn nalatenschap? Aan de hand van gesprekken met oud-kabinetsleden, voormalig Witte Huis-medewerkers en andere betrokkenen maakt Nieuwsuur de balans op met vanavond deel I: het binnenlandse beleid van Obama.

Poolse democratie onder druk

Oppositiepartijen en bezorgde burgers maken zich op voor nieuwe demonstraties tegen regeringspartij PiS. Directe aanleiding is dat de Poolse regering, in december, in besloten kring de begroting heeft aangenomen, zonder dat daarbij oppositie aanwezig was. Polen verkeert sindsdien in een parlementaire crisis.

Naar aanleiding van eerdere protesten deed EU-president Donald Tusk vorige maand een oproep aan de regering om het volk en de grondwet te respecteren. Hij was van 2007 tot 2014 premier van Polen.

Vanavond een reportage uit Polen van Europa-correspondent Saskia Dekkers.

Onderzoek naar darmkanker

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker gaat vruchten afwerpen. Dat stelt Marjolein Greuter van het VUmc in haar promotie-onderzoek. Na dertig jaar screening op darmkanker zal het aantal gevallen met ruim een derde zijn afgenomen en de sterfte aan darmkanker met bijna de helft.

Greuter heeft een wiskundig model ontwikkeld, waarmee ze heeft berekend wat de invloed is van het in 2014 ingevoerde bevolkingsonderzoek.

Nieuwsuur spreekt erover met oncologisch chirurg Jan Anne Roukema en met MDL-arts en bestuursvoorzitter van het Erasmus MC Ernst Kuipers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl