Aangepast

De uitzending van 7 januari

Wat gebeurt er met een groep mensen die een jaar lang op elkaars lip zit op een van de meest extreme plekken op aarde? De Nijmeegse arts Floris van den Berg (32) verbleef voor een onderzoek van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) ruim een jaar op de Zuidpool.

Daar bestudeerde hij het gedrag van twaalf wetenschappers. Wat doen isolatie, weinig daglicht en barre omstandigheden als extreme kou (- 80 graden) met mensen? Ontstonden er ruzies of depressies? Wat gebeurde er met de sociale interactie? Het onderzoek wordt gebruikt om reizen naar Mars voor te bereiden.

Nieuwsuur volgde de arts het afgelopen jaar. Toen hij er tien maanden zat, vertelde hij dat het vooral op sociaal gebied zwaar is. "De sfeer is inmiddels onder het vriespunt gezakt."

Na veertien maanden en een reis van 2,5 week is Floris van den Berg weer terug in Nederland. Vanavond is hij te gast in de uitzending van Nieuwsuur.

Tweekindpolitiek in China

In China is sinds een jaar de eenkindpolitiek afgeschaft en mogen Chinese ouders twee kinderen krijgen. Volgens de Nationale Familieplanningscommissie is dat een groot succes want in 2016 werden 950.000 extra baby’s geboren. Dat lijkt veel, maar op een bevolking van 1,3 miljard mensen valt het mee.

De tweekindpolitiek werd vorig jaar ingevoerd omdat China de kinderen hard nodig heeft. Het land vergrijst in rap tempo en dus moeten er nieuwe werkkrachten geboren worden om de economie draaiende te houden. Maar veel Chinese ouders moeten erg wennen aan het idee van meerdere kinderen.

In Nieuwsuur een reportage uit China van correspondent Marieke de Vries.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl