Verslagenheid bij nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag in Istanbul
Aangepast

Klopjacht op dader aanslag Instanbul

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in Istanbul. De schietpartij in club Reina, die tijdens de nieuwjaarsnacht plaatsvond, kostte aan 39 mensen het leven.

IS spreekt in een verklaring die online werd verspreid van een "gezegende operatie tegen de beschermer van het kruis, Turkije". "Een heldhaftige soldaat van het kalifaat heeft een slag geslagen tegen een van de bekendste nachtclubs waar de christenen deze feestdag van de afvalligen vieren."

Chaos en paniek

De schutter is nog altijd voortvluchtig. De Turkse politie heeft met man en macht de klopjacht ingezet.

De autoriteiten vermoeden dat de dader uit een Centraal-Aziatisch land komt. Hij zou wellicht behoren tot de terroristische cel die in juni vorig jaar ook al een aanslag pleegde: op de Atatürk-luchthaven, waarbij 45 doden en 238 gewonden vielen toen zelfmoordterroristen zich opbliezen. Dat schrijft de Turkse krant Huriyyet.

Volgens verschillende getuigen sprak de man Arabisch. De Turkse premier Yildrim heeft gezegd dat de dader wist te ontkomen door gebruik te maken van de chaos en paniek die volgden op de aanslag.

Cengiz en Anil overleefden aanslag Istanbul

Turkije is vorig jaar getroffen door tientallen aanslagen, waaronder ook een aantal grote van IS, zoals de aanslagen op een winkelstraat in Istanbul en de bloedige aanval op het vliegveld Atatürk. Vorige maand nog riep IS in een video zijn strijders op Istanbul te "veroveren".

In Syrië vechten Turkse troepen met IS, dat is uitgesloten van het bestand dat Rusland, Turkije en het regime van Assad op 30 december afkondigden.

Bedreigingen

De VN-Veiligheidsraad heeft de aanslag veroordeeld als een verschrikkelijke en barbaarse daad, die door niets te rechtvaardigen is. In een persbericht noemt de Veiligheidsraad "terrorisme in al zijn vormen en uitingen een van de ernstigste bedreigingen voor de internationale vrede en veiligheid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl