Een gesloten filiaal van V&D in Hilversum
Aangepast

Een jaar na hét faillissement van 2016 zijn er weer lichtpunten

Bijna een jaar geleden vroeg warenhuisketen V&D na een geschiedenis van 128 jaar faillissement aan. Verschillende overnamepogingen mislukten waarop 63 filialen hun deuren moesten sluiten en ruim tienduizend mensen op straat kwamen te staan.

Rupert Parker Brady volgde als retailexpert het faillissement van V&D op de voet. Hij was somber over de ondergang van de warenhuisreus, maar ziet nu ook positieve kanten.

"Ondanks alle emotie en het leed, is het goed geweest dat zo'n kolos is verdwenen. Het heeft gezorgd voor nieuwe energie en nieuwe plannen van alle kanten."

De laatste vestiging van V&D ging dicht in Hilversum

In Tilburg zijn door het faillissement plannen om het stadscentrum aan te pakken in een stroomversnelling gekomen. "In eerste instantie was het een klap voor de stad. We hebben een jaar lang best een treurig beeld van dit deel van de stad gehad", vertelt binnenstadmanager Stefan van Aarle.

"Maar al heel snel heeft het tot een ontwikkeling geleid waardoor we met veel vertrouwen naar de toekomst kijken." Het oude V&D-pand wordt nu gesloopt voor een nieuwe winkel, ook komt er een verbindingsstraat tussen twee winkelgebieden. "Het faillissement van V&D is een geluk bij een ongeluk. Dat heeft dit proces versneld."

Ik dacht wat als ik het warenhuis terug kan brengen.

Inge van Kemenade

Ook in andere steden heeft het faillissement onverwacht tot vernieuwing geleid. "Toen V&D omviel, zat iedereen letterlijk bij elkaar in Den Haag en in de steden om actie te ondernemen. En dat is het afgelopen jaar gebeurd", zegt retailexpert Brady.

De Brabantse onderneemster Inge van Kemenade zag haar kans na het faillissement. "Ik dacht wat als ik het warenhuis terug kan brengen. Wat als ik als Nederlandse onderneemster de grand dame, met oud-V&D-medewerkers, kan teruggeven. Dat idee is gaan borrelen."

'Ik vond het zo in en in triest die afbraaktenten'

Van Kemenade richtte het warenhuisconcept Topshelf op, ging langs bij vastgoedhouders en vroeg hen te investeren. "Zij keken mij eerst argwanend aan, maar gaandeweg heb ik ze kunnen overtuigen." Inmiddels heeft ze zich gevestigd in de voormalige V&D-vestigingen in Arnhem, Groningen en Nijmegen.

De Brabantse heeft oude V&D-medewerkers in dienst kunnen nemen, ook al krijgt niet iedereen hetzelfde salaris. "Een aantal V&D-medewerkers, vooral de top, werkt hier voor minder dan ze bij de V&D deden. Dat zie ik als realistisch en zo zien zij dat ook."

Ik ben positief gestemd, want ik zie om mij heen dat er heel veel gebeurt.

Rupert Parker Brady

Inmiddels is twee derde van de oud-werknemers van V&D weer aan het werk. Vooral jonge V&D’ers hebben weer snel een baan gevonden. Dat geldt niet voor de 50-plussers. Nog geen kwart van de oud-V&D-medewerkers van boven de 50 jaar is weer aan het werk.

Door de ondergang van V&D nam het totaal aantal vierkante meters winkeloppervlak in Nederland voor het eerst in jaren af. Toch lijkt het gat dat V&D in de winkelstraten heeft achterlaten, mee te vallen.

Uit een inventarisatie van onderzoeksbureau Locatus blijkt dat inmiddels voor ongeveer 50 van de 63 panden een tijdelijke of permanente huurder is gevonden. Vooral de panden in de grotere steden zijn in trek.

Brady ziet dat er weer wordt geïnvesteerd. "Ik ben positief gestemd, want ik zie om mij heen dat er heel veel gebeurt. Er is veel enthousiasme, het maakt niet uit welke stad je neemt, er gebeurt wat."

Een jaar na hét faillissement van 2016 zijn er weer lichtpunten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl