Aangepast

Verkeerd zaad gebruikt in ivf-laboratorium UMC Utrecht

In het UMC Utrecht zijn fouten gemaakt in het ivf-laboratorium. Daardoor zijn bij de bevruchting van eicellen van 26 paren met de ICSI-methode mogelijk verkeerde zaadcellen gebruikt. De kans bestaat dus dat de eicellen zijn bevrucht met het zaad van de verkeerde man.

Het gebeurde tussen april 2015 en november dit jaar. Volgens het UMC Utrecht is de kans klein dat de eicellen zijn bevrucht met het verkeerde zaad, maar is het niet uitgesloten.

De helft van de vrouwen is inmiddels bevallen of is zwanger. Van de andere dertien stellen zijn embryo's ingevroren, waarbij de kans bestaat dat de eicellen niet zijn bevrucht met het zaad van de beoogde vader.

Verkeerd zaad gebruikt in ivf-laboratorium UMC Utrecht

Het ziekenhuis is een onderzoek gestart, heeft de betrokken paren op de hoogte gesteld en de zaak gemeld bij de inspectie, de IGZ. De paren krijgen zo snel mogelijk een persoonlijk gesprek met de behandelend arts. Daarin wordt al het mogelijke gedaan om hen tegemoet te komen. Zo kunnen de paren bijvoorbeeld een dna-test laten doen. De paren van wie de embryo's nog zijn ingevroren, kunnen besluiten om deze niet te laten terugplaatsen.

Bij ICSI wordt een zaadcel direct in de eicel geïnjecteerd. Bij de eicellen van de betreffende ICSI-behandelingen is niet volgens de standaardprocedure gehandeld.

Menselijke fout

"Er is een instrument gebruikt dat niet voor dat doeleinde bestemd was. Het is een menselijke fout", licht het ziekenhuis toe. "Er is zaad achtergebleven van een eerdere behandeling en dat is mogelijk terechtgekomen in de eicel bij de volgende behandeling."

Toen de fout werd ontdekt, is de procedure onmiddellijk gestaakt en is het UMC een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de afwijkende handelwijze. Inmiddels heeft het ziekenhuis maatregelen genomen om te voorkomen dat het weer gebeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl