Kolencentrale op de Maasvlakte
Aangepast

Gesprekken PvdA en VVD over kolencentrales muurvast

Minister Henk Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Sharon Dijksma hebben opnieuw onderhandeld over het sluiten van kolencentrales, maar komen er niet uit.

Voor 1 januari moet Kamp een besluit nemen over het sluiten van kolencentrales in Nederland. Een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder de PvdA, wil dat de minister mogelijkheden presenteert om alle kolencentrales te sluiten. De VVD wil die juist openhouden.

Volgens een aantal partijen moeten de kolencentrales dicht om binnen de gestelde termijn te kunnen voldoen aan de milieudoelen. Maar nu de uitstoot van CO2 iets sneller daalt dan verwacht, vindt Kamp dat de overgebleven centrales kunnen blijven staan.

Gesprekken PvdA en VVD over kolencentrales muurvast

Stoken van biomassa

Daarnaast wil een meerderheid van de Kamer dat Kamp de subsidies voor het stoken van biomassa onmiddellijk stopzet, terwijl de minister dat ziet als een vorm van duurzame energie.

Energiebedrijven mogen in hun kolencentrales biomassa bijstoken omdat het de uitstoot van CO2 zou verminderen. Door biomassa mee te stoken met kolen, kan die energie 'groen' worden genoemd. Daarvoor kunnen bedrijven miljarden subsidie krijgen.

Nuon kondigde gisteren aan dat het afstand wil doen van zijn laatste kolencentrale, de Hemweg-centrale bij Amsterdam, nu het die subsidie is misgelopen.

Kolencentrale in de verkoop; kabinet oneens

Volgens duurzaamheidsadviseur Jan Paul van Soest is het maar de vraag of stoken van biomassa zoveel schoner is. "Door een boom eerst te planten en later te verbranden, komt er net zoveel CO2 in de lucht als hij ooit heeft opgenomen. De uitstoot is dus per saldo nul. Op Europees niveau is besloten dat dit duurzaam is. Maar binnen de politiek is daar discussie over."

Zo noemt PvdA-Kamerlid Jan Vos het een "houtsnippersubsidie". Het is volgens hem een oneigenlijke manier om een kolencentrales open te houden. "Het hout voor biomassa komt uit Canada, dat gaat per boot naar Nederland en wordt dan in een kolencentrale gegooid. Daar geven we miljarden aan uit en dat noemen we dan duurzame energie", zei Vos eerder.

De PvdA diende daarom deze maand een motie in om de subsidie stop te zetten, hoewel de partij het stoken van biomassa aan het begin van deze kabinetsperiode nog wel steunde.

Is er iemand die telt hoeveel bomen er worden geplant en vervolgens gekapt en verbrand?

Stientje van Veldhoven

Ook D66 is tegen het bijstoken van biomassa in kolencentrales. "Is er iemand die telt hoeveel bomen er worden geplant en vervolgens gekapt en verbrand? Het is maar de vraag hoe waterdicht het systeem is, daarnaast is het zonde van de Nederlandse subsidie die nu naar Canada gaat", zegt Kamerlid Stientje van Veldhoven.

De VVD wil juist wel doorgaan met het stoken van biomassa. Kamerlid Andre Bosman: "Wij hebben bijna de schoonste centrales van Europa. De vraag is waarom we die in zo'n hoog tempo zouden moeten sluiten als we ze ook schoner kunnen maken met behulp van biomassa."

Minister Kamp laat weten niet vooruit te willen lopen op zijn besluit voordat daar in de ministerraad over is gesproken. Morgen is de laatste ministerraad van het jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl