Aangepast

De uitzending van 22 december

Vanavond om 22.00 uur op NPO en nieuwsuur.nl:

Klopjacht op dader Berlijn

De Duitsers hebben een klopjacht geopend op Anis Amri. Hij is de belangrijkste verdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Er is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van Amri.

De politie heeft vanochtend een asielzoekerscentrum in Emmerich doorzocht. Amri zou in het azc, net over de grens bij Arnhem, ingeschreven hebben staan.

Bij de door IS opgeëiste aanslag van maandag kwamen twaalf mensen om het leven. De dader reed met een vrachtwagen over de kerstmarkt. De slachtoffers konden geen kant op. In de vrachtwagen werd de identiteitskaart van Amri gevonden.

Hoe gaan de Duitse inlichtingendiensten te werk om Amri op vinden? En hoe komen ze toekomstige aanslagplegers op het spoor? Nieuwsuur spreekt daarover met onderzoeker Inlichtingenstudies Willemijn Aerdts.

Mensen achter het wereldnieuws

Nieuwsuur blikt aan het einde van het jaar terug op het nieuws van 2016. We maken portretten van mensen die direct betrokken waren bij het wereldnieuws. In deel één: de Turkse Halil, zijn broer wordt verdacht van het plegen van de couppoging in Turkije.

"Hij wordt beschuldigd van deelname aan de coup. Maar daar is natuurlijk geen sprake van", vertelt Halil. Umut was student aan de militaire academie, en werd er volgens Halil door zijn eigen commandanten ingeluisd.

Toekomst van kolencentrales

Na de ministerraad morgen begint voor politiek Den Haag het kerstreces. Een van de onderwerpen waar het kabinet nog een beslissing over moet nemen, en die morgen mogelijk aan bod komt, zijn de kolencentrales.

Energiebedrijven mogen in hun kolencentrales biomassa bijstoken omdat het de uitstoot van CO2 zou verminderen. Door biomassa mee te stoken met kolen, kan die energie 'groen' worden genoemd. Daarvoor kunnen bedrijven miljarden subsidie krijgen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de subsidies voor het stoken van biomassa onmiddellijk worden stopgezet. De Kamerleden roepen minister Henk Kamp van Economische Zaken op nieuwe subsidie-aanvragen niet meer in behandeling te nemen.

Maar die is het daar niet mee eens. "Ik heb al allerlei toezeggingen gedaan", zei hij de minister eerder. "En als ik ermee zou stoppen dan halen we de afspraken uit het energie-akkoord niet."

Nieuwsuur spreekt erover met D66'er Stientje van Veldhoven, VVD'er Andre Bosman en energie-expert Jan Paul van Soest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl