Aangepast

De uitzending van 16 december

Russische hack

Vanuit de regering van president Obama wordt steeds nadrukkelijker naar de Russische president Poetin gewezen in het schandaal over de gehackte Democratische e-mails. Met bewijzen komt het Witte Huis echter niet.

Volgens perschef Josh Earnest konden de Russische hackers alleen hun gang gaan omdat ze toestemming hadden van de allerhoogste functionarissen. Daarmee doelde hij op president Poetin, en hij wordt in die visie ondersteund door de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Hoe nepnieuws dit jaar trending werd

Hillary Clinton verkocht wapens aan Islamitische Staat en de paus steunt de verkiezing van Donald Trump. 2016 was het jaar van het nepnieuws. Post-truth werd door het Oxford woordenboek uitgeroepen tot woord van het jaar.

Veel nepberichten gingen over de Amerikaanse verkiezingen, maar werden verzonnen in een stadje in Macedonië. In Veles verdienden jongeren naar verluidt duizenden euro's via websites die nepnieuws de wereld in stuurden.

Islamitische begraafplaatsen

Een aparte begraafplaats voor moslims. Dat is de wens van de stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland. Ook in Rotterdam zijn er plannen om zo n speciale begraafplaats te gaan inrichten.

Maar is daar wel behoefte aan? Want bij de twee al bestaande islamitische begraafplaatsen valt de belangstelling tot nog toe tegen. Het lijkt er op dat de meeste Turkse en Marokkaanse Nederlanders toch liever begraven willen worden in het land van herkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl