Aangepast

Speciale eenheid Marechaussee moet aanslagen voorkomen

Een nieuwe speciale eenheid van de Koninklijke Marechaussee, die op het snijvlak van de politie en het leger opereert, wordt morgen officieel geïnstalleerd. De marechaussees gaan gebouwen en locaties beveiligen waar een verhoogde kans is op een terroristische aanslag, zoals ambassades of synagogen.

"Wij werken volgens de politiewet. Als er dreiging is van een aanslag, dan reageren wij met gepast geweld, dat meer lijkt op militair optreden", vertelt commandant David Boomkamp.

Het verschil met politieagenten is dat de marechaussees zijn uitgerust en opgeleid om aanslagen te voorkomen, ze dragen bijvoorbeeld zwaardere wapens. In totaal zijn er 400 marechaussees opgeleid, verdeeld over zes pelotons. Vier pelotons werden afgelopen jaar al ingezet.

Op training met speciale eenheid Marechaussee

De beveiligingsmaatregelen van de marechaussees zijn deels zichtbaar aanwezig, bijvoorbeeld op Schiphol afgelopen zomer na signalen over terreurdreiging. Maar soms ook onzichtbaar.

De speciale eenheid werd opgericht na de aanslagen op Charlie Hebdo in Parijs. "Toen zagen wij dat onze manier van bewaken en beveiligen niet werkt tegen deze vorm van aanslagen. We waren niet klaar voor aanslagen die worden gepleegd met kalasjnikovs en grof geweld", vertelt commandant Boomkamp.

Voor sommigen is het geruststelling, bij anderen wakkert het angst aan.

Jelle van Buuren

Of de kans op een aanslag ook daadwerkelijk kleiner wordt, is volgens terrorismedeskundige Jelle van Buuren lastig te zeggen. "De hoop is dat er een afschrikkende werking vanuit gaat of, als het toch gebeurt, dat men snel kan reageren. Maar het kan ook zijn dat terroristen kiezen voor een ander doelwit, dat minder beveiligd is."

Van Buuren verwacht dat mensen wisselend reageren op de aanwezigheid van de marechaussees. "Voor sommigen is het geruststelling, de overheid staat paraat met militairen op straat. Maar voor anderen wordt daar de dreiging juist mee onderstreept, wat angst aanwakkert."

Marechaussees tijdens een oefening

Toch kan Nederland het zich niet veroorloven om dit soort maatregelen niet te nemen, vindt Van Buuren. "Kijk naar de aanslagen in België en Parijs. Je kunt niet op het moment dat het helemaal misgaat er pas achter komen dat je er niet tegen opgewassen bent."

Er wordt volgens Van Buuren in Nederland goed nagedacht wanneer zichtbare beveiliging wordt ingezet. "De voorkeur is onzichtbaar, maar als het erop aankomt heeft Nederland ook dit soort zwaarbewapende eenheden klaarstaan."

Speciale eenheid Marechaussee moet aanslagen voorkomen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl