Aangepast

De uitzending van 15 december

Debat over vrijheid van meningsuiting

Schrap het strafbaar stellen van groepsbelediging, aanzetten tot discriminatie en aanzetten tot haat uit het wetboek van Strafrecht. Dat staat in het initiatiefwetsvoorstel van de Groep Bontes/Van Klaveren om de vrijheid van meningsuiting te verruimen en waar de Tweede Kamer vanmiddag over debatteert.

Een week na de veroordeling van Geert Wilders voor het aanzetten tot discriminatie komt de fractie met dit voorstel.

"De vrijheid van meningsuiting is ons belangrijkste grondrecht. Haatzaaien en groepsbelediging zijn juridisch erg vage termen. Wetten, zeker in het strafrecht, moeten juist duidelijk zijn. Iedereen moet weten waar hij of zij aan toe is, dat is nu niet zo. Dat moet veranderen", schrijft Van Klaveren.

Nieuwsuur volgt het debat in de Kamer en spreekt erover met strafrechtdeskundige Marloes van Noorloos.

Speciale eenheid Marechaussee van start

Een nieuwe speciale eenheid van de Koninklijke Marechaussee, die op het snijvlak van de politie en het leger opereert, wordt morgen officieel geïnstalleerd. De marechaussees gaan gebouwen en locaties beveiligen waar een verhoogde kans is op een terroristische aanslag, zoals ambassades of synagogen.

"Wij werken volgens de politiewet. Als er dreiging is van een aanslag, dan reageren wij met gepast geweld, dat meer lijkt op militair optreden", vertelt commandant David Boomkamp. In totaal zijn er 400 marechaussees opgeleid.

Nieuwsuur ging mee met een training van deze speciale eenheid.

Rutte wil vandaag Oekraïne-verdrag tekenen

Het kabinet probeert vandaag op de EU-top een akkoord te sluiten met de 27 andere lidstaten. Op die manier hoopt het kabinet dat Nederland het verdrag uiteindelijk kan ratificeren, maar dat tegelijk recht wordt gedaan aan de uitslag van het referendum in april, toen het verdrag werd weggestemd.

In het extra besluit moet onder meer staan dat het verdrag geen opstap is naar een EU-lidmaatschap van Oekraïne, dat er geen 'collectieve veiligheidsgarantie' is van de EU ten opzichte van dat land en dat werknemers uit Oekraïne aan het verdrag geen recht kunnen ontlenen om in de EU te werken.

Een Kamermeerderheid kan zich vinden in de werkwijze van het kabinet en wacht het resultaat van de top af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl