Aangepast

De uitzending van 13 december

Driekwart werkende vrouwen heeft deeltijdbaan

Vrouwen werken nog altijd minder dan mannen: in Nederland werkt driekwart van de vrouwen in deeltijd. Dat blijkt uit de Emancipatiemonitor 2016 van het SCP en het CBS. Volgens de onderzoekers vordert de vrouwenemancipatie de laatste jaren maar langzaam.

Nieuwsuur spreekt met drie vrouwen die bewust kiezen voor een fulltime baan. Ze hebben een gezin en verdelen de taken in huis met hun werkende man.

"De samenleving verwacht dat je minder gaat werken als je kinderen krijgt", vertelt een van hen. "Maar ik wil moeder zijn en een carrière hebben. Ik zie daar helemaal geen probleem in."

In de studio zit Wil Portegijs, die zich bij het SCP bezighoudt met vrouwenemancipatie, kinderopvang en deeltijdarbeid.

VU wil imamopleiding nieuw leven inblazen

Er komt een nieuwe poging om een imamopleiding in Nederland van de grond te krijgen. Op de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam was vanmiddag een overleg tussen moslimorganisaties en de universiteit om de contouren van zo'n opleiding te bespreken.

Eerdere pogingen om tot zo'n opleiding te komen zijn gestrand. Nieuwsuur spreekt met betrokkenen. Waarom is het toen misgegaan?

Exxon-baas wordt minister Buitenlandse Zaken VS

Donald Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken gekozen: Rex Tillerson, de topman van oliebedrijf Exxon Mobil. Hij werd al een paar dagen gezien als belangrijkste kanshebber voor de positie.

Trump zegt in een verklaring dat Tillersons vasthoudendheid, brede ervaring en diepgaande kennis van de geopolitiek hem tot een uitstekende keuze maken. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken zal zich voornamelijk richten op stabiliteit in de regio en focussen op de nationale veiligheidsbelangen van de VS, zegt Trump.

Tillerson (64) werkt al veertig jaar bij oliegigant Exxon Mobil; hij heeft geen politieke ervaring. Het is bekend dat Tillerson goede banden onderhoudt met de Russische president Poetin; volgens critici zijn die banden te innig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl