Aangepast

Ook Zilveren Kruis stopt als geldschieter van NOC*NSF

Vier van de zes grote sponsors van NOC*NSF verlengen hun contract niet. Na Volkswagen, Randstad en EY stopt ook Zilveren Kruis eind deze maand als geldschieter van de sportkoepel. Kenners schatten dat de bedrijven de afgelopen vier jaar elk in totaal vijf miljoen euro betaalden.

“Jaarlijks kijken wij kritisch naar onze eigen uitgaven, zowel naar personeelskosten, huisvestingskosten, sponsor- en reclamekosten. We blijven wel een samenwerkingspartner van NOC*NSF, maar op een andere manier", verklaart een woordvoerder van de zorgverzekeraar aan Nieuwsuur.

Ook Zilveren Kruis stopt als geldschieter van NOC*NSF

Einde

Zilveren Kruis gaat door met het aanbieden van een speciale verzekering voor Nederlandse topsporters. Het bedrijf was relatief kort verbonden aan NOC*NSF. Zilveren Kruis nam vorig jaar het sponsorschap over van moederbedrijf Achmea.

Ook Randstad maakt eind dit jaar - na een samenwerking van twintig jaar - een einde aan de ondersteuning van NOC*NSF. Net als accountantsbureau EY, na 18 jaar en Volkswagen na 15 jaar.

De mededeling van Zilveren Kruis is een nieuwe klap voor NOC*NSF, dat bedrijven zoekt die zich voor de komende jaren aan de Nederlandse sport willen verbinden. Van de huidige sponsors lijkt Nederlandse Loterij de enige zekerheid voor een nieuwe contractperiode. Met de Rabobank wordt nog onderhandeld.

Gesprekken

De leiding van de sportkoepel maakt zich volgens voorlichter Geert Slot geen zorgen over het vertrek van de geldschieters. "Het is hun goed recht om aan het einde van een periode te zeggen: we hebben het mooi gehad, maar in de komende periode doen we het anders. Gelukkig zijn gesprekken met andere potentiële partners bezig en we hebben daar groot vertrouwen in."

De situatie baart de financiële controleurs van NOC*NSF wel zorgen, zo bleek vorige maand toen de begroting voor 2017 werd behandeld tijdens de algemene vergadering. Op dat moment was nog niet bekend dat EY en Zilveren Kruis afhaken als partner.

De financiële commissie (FC) van de sportkoepel oordeelde hard. 'De FC deelt de zorg over de onzekerheid rond de begrote sponsorbijdragen. Van de circa 10,2 miljoen euro is een bedrag van 1 miljoen getekend, zijn er besprekingen gaande over een bedrag van 5,7 miljoen, en is nog 3,6 miljoen volstrekt onzeker', zo schreven de controleurs.

Succesvolle formule

Het aflopen van de sponsorcontracten leek rechtstreeks gevolgen te hebben voor de financiering van topsportprogramma’s. Bonden en sporters hielden dan ook rekening met bezuinigingen.

NOC*NSF heeft dat probleem voorlopig op kunnen lossen met de extra subsidie van 10 miljoen euro, waarmee minister Edith Schippers de topsport wil versterken op weg naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020. "Het is niet bedoeld om een gat te dichten, maar wel om lucht te geven. En ze geeft het aan een succesvolle formule, niet aan een situatie waarin alleen maar neergang is", aldus voorlichter Slot.

Gerust hart

Olympische sporters hebben de komende tijd te maken praktische consequenties. Zo kunnen ze na 1 januari niet meer rekenen op loopbaanbegeleiding van Randstad en moeten ze eind van het jaar hun lease-auto van Volkswagen inleveren. Het is nog onduidelijk of de olympische sponsor Toyota van plan is auto's te leveren aan NOC*NSF.

In een brief deed de atletencommissie daarom onlangs een oproep voor snelle duidelijkheid aan de leiding van de sportkoepel. "Wij snappen heel goed dat zij het bestuur en de directie van NOC*NSF scherp willen houden om daarvoor te zorgen. Dan kunnen de atleten weer met een gerust hart verder aan de voorbereidingen voor de sport", zegt Slot.

"Het is al geen vetpot"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl