50PLUS-lijsttrekker Henk Krol
Aangepast

'50Plus wordt machtsfactor'

'Met een gestrekt been erin', dat is de expliciete ambitie van ouderenpartij 50Plus bij de komende verkiezingen. De partij doet het goed in de peilingen, zet bekende Nederlanders op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, en probeert met vijftig ambitieuze beloftes de kiezer te verleiden.

Oud-hoofdredacteur van de Telegraaf, Sjuul Paradijs, schreef mee aan het verkiezingsprogramma en voorspelt dat de partij straks een machtsfactor wordt in Den Haag. "Je ziet het op alle fronten - in de VS, in het Verenigd Koningrijk - een grote groep vergeten kiezers, die zegt: wij hebben ook iets te vertellen."

Sjuul Paradijs: "Met een gestrekt been erin"

Nog een bekende Nederlander schreef mee aan het programma van 50Plus, Klaas Wilting. De oud-woordvoerder van de Amsterdamse politie vindt het terecht dat 50Plus buitenstaanders mee laat schrijven. "Ze hebben mensen uit de samenleving gevraagd, het bolwerk in Den Haag weet niet wat er in de samenleving speelt", zegt hij.

Volgens partij-voorzitter Jan Nagel werkt zijn tactiek, hij zet bewust bekende gezichten in voor zijn partij. "Omdat zij gezag hebben. Het zijn kanonnen, je ziet het terug in de peilingen, het spreekt aan.”

Klaas Wilting: "Den Haag weet niet wat er speelt"

Bang voor ruzie in zijn partij, net als in de jaren ’90 bij de ouderenpartij AOV gebeurde, is hij niet. 50Plus bestaat al 7 jaar, en heeft bewust eerst geïnvesteerd in de interne partij structuur.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het nog nooit zo goed is gegaan met ouderen in Nederland. Armoede onder jongeren is veel groter. Fractievoorzitter Henk Krol wijst liever op zijn eigen cijfers. De koopkracht van gepensioneerden is achteruit gegaan, zegt hij, "Daar zijn ouderen kwaad over!"

Ouderen hebben het beter dan ooit.

CBS

Volgende week zaterdag houdt 50Plus het partijcongres in Hilversum. De partij verwacht daar veel nieuwe leden. Sjuul Paradijs noemt dat een gezond teken.

"Deze mensen kunnen niet veel, zijn eenzaam, het is logisch dat 50Plus voor deze mensen opkomt. Net als de SP dat doet, en een nieuwe partij als Denk ontstaat. Het is goed dat dit in een vitale democratie gebeurt. Er zit vernieuwing in waarbij deze groep ook een stem krijgt."

'50Plus wordt machtsfactor'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl