Aangepast

'We middelen de jeugdzorgkas met WMO-geld'

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

Een meerderheid van de gemeenten komt dit jaar geld tekort voor jeugdzorg. Sinds vorig jaar zijn de gemeenten zelf verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Ze krijgen een vast bedrag van het Rijk waarmee ze zelf de jeugdzorg handen en voeten moeten geven. Bij sommige gemeenten redden ze dit net, maar in de meerderheid van de gemeenten komen ze hier niet mee rond. Hierdoor dreigen hulpbehoevende kinderen hun zorg mis te lopen.

Lars van Roshum (10) woont in Wijk bij Duurstede. "Lars heeft een laag IQ en een laag zelfbeeld en hij uit zich in woedebuien als hij overvraagd wordt", vertelt zijn moeder Marieke van Impelen. Zij twijfelde of Lars nog wel thuis zou kunnen blijven wonen

In Wijk bij Duurstede zoeken ze lokale projecten waar ze kinderen mee kunnen laten draaien en kunnen begeleiden. Lars loopt bijvoorbeeld mee bij De Wijkse Loods.

Wijk bij Duurstede heeft het roer drastisch omgegooid sinds ze verantwoordelijk is geworden voor de jeugdzorg. "Er werden hele trajecten aangeboden waar ook veel hulp in zat die lang niet altijd nodig was."

Door de juiste zorg in te zetten voorkomen we een uithuiszetting

Marloes Dijk - jeugdteam Wijk bij Duurstede

"We kijken nu echt naar wat de ouders willen en wat nodig is. En op basis daarvan maken we samen een plan op", zo legt Marloes Dijk van het nieuwe jeugdteam Wijk bij Duurstede uit. En dat werkt. "Door de juist zorg in te zetten gaat het nu met Lars en zijn moeder goed, en daarmee voorkomen we een uithuiszetting."

Door de tussenkomst van Bureau Jeugdzorg of een GGZ-instelling te voorkomen kan veel geld worden bespaard door de gemeente. Maar voor kinderen die dat wel nodig hebben, schieten de budgetten tekort.

Onderzoek

Uit onderzoek van de NOS en het blad Binnenlands Bestuur blijkt dat ruim 57 procent van de gemeenten dit jaar een tekort hebben voor de jeugdzorg. Naar verwachting kampen volgend jaar nog meer gemeenten (61 procent) met een tekort. De oorzaken zijn waarschijnlijk de bezuinigingen en meer hulpvragen.

  • Nieuwsuur / Lars Boogaard / Bram Vernhout
  • Nieuwsuur / Lars Boogaard / Bram Vernhout

In Wijk bij Duurstede denken ze dit jaar rond te kunnen komen met het budget door te schuiven met het ruimere WMO-budget. "We komen dit jaar waarschijnlijk rond de twee ton tekort. Aan het einde van het jaar gaan we kijken naar ons budget in het hele sociale domein en dan kan het zijn dat WMO-geld naar de kas van jeugdzorg vloeit. Daardoor kunnen we redelijk gelijk lopen dit jaar."

Gouda

In Gouda hebben ze dit jaar al grote problemen en dat merkt onder andere Felix Touboul. Hij heeft een pleegdochter van 14 met een psychiatrische stoornis. Ze heeft dringend behandeling nodig, maar krijgt die niet.

"Eén van de redenen daarvoor zijn de lange wachtlijsten en het feit dat er budgetplafonds zijn", denkt de bezorgde pleegvader. "Dat doet veel met haar aangezien ze prikkelgevoelig is. Ze heeft die behandeling gewoon nodig om verder te komen in het leven. En daarmee heeft dat een giga-effect op ons hele gezin."

De gemeente Gouda schuift de schuld naar het Rijk: "Ook in Gouda zijn, zoals bij vele gemeenten in het land, de ontvangen rijksmiddelen voor jeugdzorg in 2016 onvoldoende". En dit resulteert in zogenoemde budgetplafonds. Als een bepaald budget is bereikt, kan een instelling niet meer kinderen zorg leveren en dan worden de intakes uitgesteld tot 2017.

Felix Touboul kan hier niks mee: "Wat moet ik hier nu mee? Hoe los je dat nu op als goedwillende verzorgende van een pleegkind, en hoe help je dat kind nu verder?"

Toekomst

In Wijk bij Duurstede loopt de nieuwe aanpak relatief goed. De moeder van Lars merkt dat ook: "Lars is nu een heel ander persoon, heel relaxed. Vorige jaren had hij zeker een à twee keer per dag een woedebui en dat is nu misschien nog één keer in de maand."

Maar voor de pleegdochter van Felix uit Gouda is het de komende tijd nog onzeker. "Wij voelen ons daar echt de dupe door. Wij proberen dit te dragen, maar eerlijk gezegd zijn wij ook aan het einde van ons latijn."

"We middelen de jeugdzorgkas met WMO-geld"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl