Toeristen verlaten hun Airbnb-verblijf in Amsterdam
Aangepast

'In de gang lagen zeven straalbezopen toeristen te slapen'

Voor veel Amsterdammers zijn woningverhuursites als Airbnb een doorn in het oog. Het succes van de site veroorzaakt in veel wijken overlast. Bewoners zien hun buurt veranderen door de komst van illegale hotels.

"We wonen hier mooi, maar hieronder was het verhuurd, hierachter werd het verhuurd, en het complex naast ons, daar hebben ze geweldige overlast gehad", vertelt Walther Ploos van Amstel, die woont in het centrum van Amsterdam.

Ook hijzelf had jarenlang overlast van buren die hun appartement permanent verhuurden via Airbnb "Op een ochtend ging ik naar m'n werk en trof ik in de gang zeven Engelse jongens aan. Ze lagen te slapen en waren straalbezopen. De muren waren onder gepist."

Langer dan 60 dagen

Ploos van Amstel is niet de enige met zulke ervaringen. In een onderzoek eerder dit jaar zegt een op de tien Amsterdammers wel eens last te hebben van verhuur van woningen in de buurt. In zeker twintig procent van de gevallen werden woningen langer dan 60 dagen ter verhuur aangeboden.

Dat is binnenkort niet meer mogelijk bij Airbnb. De gemeente Amsterdam heeft afgesproken met de site dat Amsterdammers voortaan nog maar 60 dagen per jaar hun huis mogen verhuren.

Walther Ploos van Amstel

Ploos van Amstel kreeg het na een paar jaar procederen met zijn buren voor elkaar dat de illegale verhuur in zijn pand stopte. Maar in zijn buurt zijn de illegale hotels nog steeds schering en inslag.

Hij merkt wel dat de gemeente steeds meer inzet op handhaving. Dit jaar werden in Amsterdam 211 panden gesloten en werden er 141 boetes uitgedeeld. De boete voor illegale verhuur is 13.500 euro en loopt komend jaar op tot 20.000 euro.

Handhavingsteam

Een speciaal team van de afdeling handhaving van de gemeente Amsterdam zoekt actief naar panden die illegaal worden verhuurd. Ze gaan klachten na die via een meldpunt binnenkomen, maar struinen ook zelf de websites af.

Twee dagen per week bezoekt een handhavingsteam een aantal verdachte woningen. Een adres waar duidelijk alleen maar toeristen zitten wordt nog dezelfde dag voor drie maanden gesloten.

Op pad met het Airbnb-handhavingsteam in Amsterdam

Amsterdammer Ploos van Amstel waardeert de inzet van de gemeente, maar het is volgens hem "absoluut niet genoeg".

"Er moet veel meer gebeuren. Je moet het in de kiem smoren en meteen aanpakken. Het moet ook veel efficiënter. Anders blijft het dweilen met de kraan open."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl