Het voetbalveld is te glad en hobbelig om te spelen

'Het taboe op misbruik in de sport is enorm'

Misbruik in de sport. Na de onthullingen in Engeland over seksueel misbruik van voetballers, is er ook in Nederland volop aandacht voor. Precieze aantallen incidenten van seksuele intimidatie in de sport zijn niet bekend, maar volgens psycholoog Jules Mulder is het aantal incidenten hoger dan wat er wordt gemeld.

"We zijn er nog lang niet in de sport. Er is nog steeds een enorm taboe. We denken dat negentig procent van het misbruik niet wordt aangegeven", zegt Mulder van antimisbruikorganisatie Stop It Now!. "Als er een grote zaak speelt, neemt het aantal meldingen vaak toe. Dan zie je dat mensen durven te praten."

Volgens Mulder is er juist bij sport een risico op misbruik. "Een sportclub geeft veel gelegenheid tot seksueel contact. Lichamelijk contact is gewoner in de sport. Een coach heeft overwicht en macht, er is sprake van afhankelijkheid. Een coach kan ook iemand apart nemen."

'Het taboe op misbruik in de sport is enorm'

Er zijn wel protocollen die misbruik moeten tegengaan, maar er wordt binnen de sport weinig over gepraat, zegt Mulder. "Veel verenigingen hebben het idee: wij kennen en vertrouwen onze mensen. Dat maakt het moeilijk om de protocollen strak toe te passen. Men is bang om iemand te beschuldigen, daarom komt men vaak laat in actie."

Volgens de psycholoog verdwijnt er veel onder het tapijt. "Zaken worden in stilte opgelost of ouders verplaatsen hun kinderen naar een andere sportvereniging. Dan blijft het probleem bestaan."

Er was de masseur die het regelmatig voor elkaar kreeg om tijdens een massage mijn schaamlippen aan te raken.

Marijn de Vries

Voor oud-wielrenster Marijn de Vries was de berichtenstroom uit Engeland over de misbruikte voetballers, reden om haar eigen verhaal te delen. In een column in Trouw schrijft ze over haar eigen ervaringen met intimidatie tijdens haar wielercarrière.

Ze schrijft onder andere over een masseur die tijdens massages haar schaamlippen aanraakte. "Meestal door de stof van mijn onderbroek heen, maar soms presteerde hij het zelfs zijn vingers in mijn slipje te laten glippen."

Ook vertelt ze over een ploegleider die week in week uit zei dat ze er niets van kon en dat ze maar beter kon stoppen. "Dat ik moest ophoepelen uit het wielrennen, omdat ik er echt helemaal niks te zoeken had. (...) Zijn stem heeft nog jaren in mijn hoofd gezeten."

Marijn de Vries

De KNWU heeft een onderzoek ingesteld naar intimidatie en misstanden binnen de wielersport. Dat is niet naar aanleiding van de column van De Vries, die zelf in het hoofdbestuur van de wielerbond zit.

In die functie was De Vries al een paar maanden bezig met het opstarten van het onderzoek. Dat zal vanaf januari 2017 worden uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

De internationale wielerbond UCI heeft onlangs ook al onderzoek gedaan. In het rapport staat dat er binnen het vrouwenwielrennen op grote schaal sprake is van intimidatie. Onder meer dat rapport wordt door de KNWU als aanleiding voor het eigen onderzoek genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl