Aangepast

'Grote kans dat kandidaat Les Républicains president wordt'

Wordt het hardliner Nicolas Sarkozy, de gematigde Alain Juppé of de conservatieve François Fillon? De presidentsverkiezingen in Frankrijk zijn pas volgend jaar mei, maar de komende weken wordt al duidelijk wie een grote kanshebber is. Frankrijk kiest voor het eerst in een voorverkiezing de kandidaat van de rechtse partij Les Républicains.

De kandidaat die wint, gaat het opnemen tegen Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National en een kandidaat van links. Omdat de socialisten hopeloos verdeeld zijn en Le Pen ook op veel weerstand stuit, heeft deze kandidaat grote kans om de nieuwe president van Frankrijk te worden.

'Grote kans dat kandidaat Les Républicains president wordt'

"Alles lijkt erop dat deze verkiezing, die nog nooit eerder heeft plaatsgevonden, de volgende president van Frankrijk aanwijst", zegt politiek commentator Cécile Cornudet van de Franse krant Les Échos.

Het is voor het eerst dat Les Républicains een voorverkiezing houden. Er doen zeven kandidaten mee aan de eerste ronde. De drie favorieten zijn oud-president Sarkozy en de oud-premiers Juppé en Fillon. In de peilingen wordt het verschil tussen hen steeds kleiner.

  • EPA / Nieuwsuur
  • EPA / Nieuwsuur
  • ANP / Nieuwsuur

De kandidaten verschillen zowel in toon als op inhoud, zegt Cornudet. "Sarkozy komt op voor de mensen die zich vergeten voelen, hij heeft een beetje hetzelfde discours als Trump. Zijn probleem is alleen dat hij al president is geweest, dus mensen zien hem als iemand die deel uitmaakt van de elite." Sarkozy wil strengere immigratie- en integratiewetten.

Kandidaten Juppé en Fillon willen beiden dat er meer eenheid komt in het land. "Zij hebben een heel ander discours, mensen moeten samenkomen, het is meer geruststellend."

Links stemt op rechts

Niet alleen leden van de Republikeinse partij mogen stemmen, maar alle Fransen. Juppé heeft linkse kiezers ook opgeroepen om te stemmen. Peilingen wijzen uit dat zo'n tien procent van de stemmen voor deze rechtse verkiezing komt van linkse kiezers, die willen voorkomen dat Sarkozy de kandidaat wordt.

Ook linkse kiezers zullen gaan stemmen op een kandidaat van de rechtse partij Les Républicains.

Als geen van de kandidaten een meerderheid haalt zondag, komt er een week later een tweede ronde. Die gaat tussen de twee kandidaten die bij de eerste ronde de meeste stemmen hebben gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl