Aangepast

Sloveense matchfixer liep tegen de lamp op Schiphol

  • Arjan Dijksma

    sportredacteur

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Arjan Dijksma

    sportredacteur

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

De Nederlandse politie heeft de aanzet gegeven voor de veroordeling van een Sloveense matchfixer. Zeljko S. werd in 2014 door Sloveense rechters veroordeeld voor het manipuleren van voetbalwedstrijden. Al die tijd bleef het een goed bewaard geheim dat een koffer vol geld op Schiphol zijn ondergang inluidde.

Terug naar 15 november 2012. Zeljko S. is vanuit Ecuador onderweg naar Italië. Op de Nederlandse luchthaven moet hij bij een overstap de paspoortcontrole passeren. Daar wordt in zijn bagage 75.000 euro aan bankbiljetten aangetroffen. Op verdenking van witwassen zetten agenten hem vast en nemen zijn telefoons en tablet in beslag.

Sloveense matchfixer liep tegen de lamp op Schiphol

Het levert een schat aan informatie op. Gespreksgegevens op de toestellen tonen aan dat Zeljko S. voetballers en officials benadert om uitslagen van wedstrijden vooraf af te spreken. In ruil voor hoge geldbedragen, die de rechercheurs kunnen achterhalen.

De matchfixer kan met deze voorkennis vervolgens flinke winsten vergaren op de internationale gokmarkt. De Sloveen opereert daarbij onder de schuilnaam Marco Dorado en doet zich voor als Belg.

Vol adrenaline

Het bewijsmateriaal wordt door de Nederlandse politie overgedragen aan Europol, dat matchfixing internationaal probeert te bestrijden. Ook de Sloveense inspecteur Mitja Jager krijgt dan de informatie onder ogen. "Ik herinner het me het nog goed. Het was een regenachtige novemberdag in 2012 en ik zat achter mijn computer. Ik wist niet hoe we verder moesten met het onderzoek."

Na het nieuws uit Nederland kon hij die nacht niet slapen. "Ik zal vol adrenaline. Ik was alleen maar plannen aan het bedenken voor de samenwerking."

Jager en zijn collega’s zijn er al snel van overtuigd dat Zeljko S. een grote vis is. Een belangrijke figuur in een matchfixingsyndicaat dat wordt gerund vanuit Singapore. Het bewijsmateriaal past precies in de puzzel die ze op dat moment proberen te leggen.

'Het onderzoek zat vast, toen kwam er nieuws uit Nederland'

Matchfixing wordt gezien als een grote bedreiging voor het internationale voetbal, maar is juridisch lastig te bewijzen. Verdachte bewegingen op de gokmarkt tonen nog niet aan dat er daadwerkelijk afspraken zijn gemaakt tussen criminelen en voetballers. De gegevens van Zeljko S. geven dan ook een zeldzaam inkijkje in de wereld van wedstrijdmanipulatie.

"Het was als een encyclopedie van matchfixing. Alle betrokkenen stonden erin, net als de modus operandi, de manier waarop ze te werk gingen", vertelt Jager. Het bewijsmateriaal is zo overtuigend dat de Sloveense verdachte in 2014 niet anders kan dan schuld bekennen aan vijf gevallen van (poging tot) matchfixing.

In hoger beroep wordt de Sloveense matchfixer in 2014 gestraft met drie jaar cel. Vier jaar na zijn arrestatie op Schiphol staat hij vandaag in Haarlem terecht voor witwassen, het delict dat de zaak aan het rollen bracht. Vanmiddag werd er drie maanden celstraf tegen Zeljko S. geëist. De uitspraak is over twee weken.

Advertentie via Ster.nl