Aangepast

'Protest is de taal van mensen die niet gehoord worden'

Voor de derde opeenvolgende dag zijn er in tientallen Amerikaanse steden protesten tegen de nieuwe president Donald Trump. Tegenstanders van de Republikein beschuldigen Trump van opruiende teksten over immigranten, moslims en vrouwen en vrezen meer intolerantie ten aanzien van minderheden.

In Portland, in het noordwesten van de Verenigde Staten, gingen duizenden mensen de straat op. De protesten gingen er fel aan toe. Enkele demonstranten vernielden ruiten van auto's en winkels, staken prullenbakken in brand en gooiden vuurwerk.

De politie voerde charges uit, zette traangas in en gebruikte rubberen kogels om de relschoppers uit elkaar te drijven. Zesentwintig demonstranten werden gearresteerd.

  • Reuters
    Demonstranten afgelopen nacht in Portland na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump
  • Reuters
    Relschoppers slaan winkelruiten in Portland tijdens een demonstratie tegen Donald Trump
  • Reuters
    Een demonstrant in Portland wordt afgevoerd door de politie, nadat de protesten uit de hand begonnen te lopen

Gregory McKelvey van protestgroep Portland’s Resistance leidde de demonstraties in Portland tegen de verkiezingsuitslag.

"Onze demonstratie was vreedzaam. We liepen door de stad om een boodschap van liefde te verspreiden. Op een gegeven moment begonnen enkelen geweld te gebruiken. Dat praten wij niet goed en dat zullen wij nooit goedkeuren."

Martin Luther King zei het al: rellen is de taal van mensen die niet gehoord worden.

Protestleider Gregory McKelvey

Toch begrijpt hij waarom sommige demonstranten begonnen te rellen. "De boosheid zit heel diep. Martin Luther King zei het al: protest is de taal van mensen die niet gehoord worden. En blijkbaar voelen zij zich niet gehoord."

Gregory McKelvey leidt de protesten in Portland tegen de verkiezingsuitslag

Volgens McKelvey willen de inwoners tegenwicht bieden aan de donkere periode die volgens hen gaat komen, nu Donald Trump tot president is gekozen.

"Portland is een progressieve stad en heeft niet voor Trump gekozen. De staat Oregon, zelfs de gehele westkust van de VS, heeft niet op hem gestemd. Wij willen ons verzetten tegen zijn plannen."

Veel inwoners maken zich volgens hem zorgen en willen Trump geen kans geven. "Als jij zwart, moslim, latino of homo bent, dan wil je niet afwachten om te kijken of je het land wordt uitgezet of wordt opgesloten. Wij vertrouwen hem simpelweg niet, we moeten ons wel verzetten."

Komende nacht (Nederlandse tijd) zal er volgens McKelvey opnieuw worden gedemonstreerd.

Felle protesten in Portland tegen Trump

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl