De studio van Nieuwsuur
Aangepast

De uitzending van 11 november

Vriend en adviseur Clintons: overwinning Trump is staatsgreep door FBI

De overwinning van Donald Trump is een direct gevolg van het ingrijpen van FBI-directeur James Comey. Dat zegt Sidney Blumenthal, adviseur en vriend van de Clintons, tegen Nieuwsuur.

"Het was een coup door rechtse FBI-agenten"

Elf dagen voor de verkiezingen maakte Comey bekend het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton te heropenen. Twee dagen voor de verkiezingsdag deelde de FBI-directeur mee dat er niets strafbaars gevonden was.

In de negen dagen dat het onderzoek duurde, is de voorsprong van Clinton, volgens Blumenthal, in rook opgegaan. Hij noemt dit een coup d'état van FBI-agenten in New York, onder invloed van de Republikeinse politicus, Trump-aanhanger en voormalig burgemeester van New York Rudolph Giuliani.

Grimmige protesten in Portland tegen Trump

Voor de derde opeenvolgende dag zijn er in Amerikaanse steden protesten tegen de nieuwe president Donald Trump. Tegenstanders van de Republikein beschuldigen Trump van opruiende teksten over immigranten, moslims en vrouwen en vrezen meer intolerantie ten aanzien van minderheden.

In Portland is een demonstratie uitgedraaid op rellen. Ruiten van auto's en winkels werden ingeslagen. De politie voerde charges uit om de relschoppers uit elkaar te drijven. Vanavond het laatste nieuws uit Portland en andere steden waar wordt geprotesteerd.

Ook het laatste nieuws uit de Rust Belt (roestlijn) van Ohio, in het noord-oosten van Amerika. Een gebied waar fabrieken zijn gesloten en waar de boze, blanke democratische middenklasse - The Silent Majority - conclusies trok en voor Republikein Trump stemde.

Training Litouwen: 'als de Russen komen'

Oost-Europa houdt zijn hart vast. Enerzijds is er een steeds assertiever Russische president Poetin, anderzijds een nieuwe Amerikaanse president die ambivalent is in zijn uitspraken over het naleven van de NAVO-afspraken.

Het meest bedreigd door gemorrel aan de Amerikaanse veiligheidsgarantie zijn de Baltische staten: Estland, Letland en Litouwen, ooit deel van de Sovjet-Unie waar grote groepen Russisch sprekende minderheden wonen en na hun onafhankelijkheid lid van de NAVO.

Europa-correspondent Saskia Dekkers is in Litouwen, waar een nep-dorp is gebouwd om militairen te trainen hoe ze in dorpen moeten vechten. Het laat zien hoe serieus het land de Russische dreiging ziet. Vanavond een uitgebreide reportage.

Baltische staten vrezen beleid Trump

De erfenis van Leonard Cohen

Vannacht werd bekend dat dichter en liedjesschrijver Leonard Cohen is overleden. Vorige maand bracht de Canadees nog zijn veertiende album You Want it Darker uit. Het zou zijn laatste cd zijn. "Geen andere artiest klonk of voelde als Leonard Cohen. En zijn werk spreekt generaties aan. Canada en de wereld zullen hem missen", aldus de Canadese premier Justin Trudeau.

Veel van zijn werk werd ook door andere artiesten vertolkt. Zo maakte Herman van Veen in Nederland het nummer Suzanne beroemd. Nieuwsuur spreekt met Henk Hofstede van de Nederlandse popgroep Nits. Hij ontmoette Cohen in 1988 en noemt Cohen "een bijzonder iemand in het hele circus van rock & roll".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl