Aangepast

Patiënten met dwarslaesie onnodig lang opgenomen

  • Jane van Laar

    verslaggever zorg

  • Jane van Laar

    verslaggever zorg

Revalidatieartsen slaan alarm. Na de revalidatie kunnen patiënten met een dwarslaesie steeds moeilijker terug naar huis, waardoor ze onnodig lang moeten worden opgenomen in de kliniek. Of patiënten gaan wel terug naar huis, terwijl dat huis nog niet is aangepast en het eigenlijk niet verantwoord is.

Het is een samenloop van omstandigheden, legt revalidatiearts Christof Smit uit. De gemeenten die verantwoordelijk zijn voor woningaanpassingen zijn trager geworden, terwijl de revalidatie zelf door de medische vooruitgang sneller is geworden.

Daarnaast is de tijdelijke opvang in een verpleeghuis, om de periode tussen de revalidatie en het klaar maken van het huis te overbruggen, sinds vorig jaar ook niet meer mogelijk. Hierdoor moeten patiënten soms maanden langer in de revalidatiekliniek verblijven.

Dwarslaesie-patiënten onnodig lang opgenomen

Dat overkwam ook René de Jonge. Hij had eigenlijk afgelopen juli al met ontslag gekund, maar kon toen nergens heen. Zijn eigen huis kon niet geschikt worden gemaakt en daarom moest hij wachten op een andere, rolstoelvriendelijke woning.

Die is nu, maanden later, geregeld. "Nu ben ik eindelijk klaar om naar mijn nieuwe woning te gaan, maar het heeft allemaal zo lang geduurd. Omdat er zo weinig aangepaste woningen beschikbaar zijn en omdat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd", vertelt De Jonge.

  • Nieuwsuur
    René de Jonge
  • Nieuwsuur
    De Jonge in gesprek met zijn arts

Jos Dekkers, voorzitter van de patiëntenorganisatie, ziet dat steeds meer mensen met een dwarslaesie vastlopen. "Het gaat om een groeiende groep mensen die al keihard knokt om met die zware aandoening te leven, en nu ook nog moet knokken tegen ontoegankelijke bureaucratie. Dat moeten we niet willen."

Dure bedden

Voor de dwarslaesie-patiënten is het geen goede situatie, maar het is ook geen efficiënte besteding van middelen. Een bed in een revalidatiekliniek is al gauw zo'n 15.000 euro per maand, vertelt Dekkers.

"Zet daar tegenover dat het soms zo lang duurt omdat er door de gemeente gezocht wordt naar een iets goedkopere oplossing thuis. Dan staat dat niet tot elkaar in verhouding", zegt Dekkers.

Doordat de bedden in de revalidatiekliniek langer bezet zijn, kunnen de ziekenhuizen ook minder snel mensen doorplaatsen. Ook in de ziekenhuizen liggen dus dwarslaesie-patiënten langer dan nodig te wachten totdat ze de volgende stap in de revalidatie kunnen maken. En ook dat zijn dure bedden.

Ik word straks door vier sterke buren naar boven getild. En dan zit ik in de gevangenis, want naar buiten kan ik niet.

Henry Koster

Er zijn ook mensen die niet langer wachten en toch naar huis gaan, terwijl het huis niet is aangepast. Dan is er bijvoorbeeld geen aangepaste badkamer en kunnen mensen niet douchen. "Of nog erger, mensen met een dwarslaesie die vier hoog wonen, naar boven worden gebracht en niet meer naar buiten kunnen", vertelt revalidatiearts Christof Smit. "Dat is eigenlijk niet verantwoord."

Dat lot staat ook Henry Koster te wachten. Hij gaat binnenkort naar huis, op één hoog. Een voorziening voor de trap is er niet, en ook qua toilet en badkamer zal hij moeten improviseren.

"Ik word straks door vier sterke buren naar boven getild. En dan zit ik in de gevangenis", zegt Koster. "Want naar buiten kan ik niet. Maar dan ben ik wel thuis, en dat is ook wat waard." Hij weet nog niet hoe lang deze situatie zal duren, want hij heeft nog niets gehoord van de gemeente, ook al diende hij zijn aanvraag drie maanden geleden in.

  • Nieuwsuur
    Henry Koster in gesprek met zijn arts en vrouw
  • Nieuwsuur
    Henry Koster

Revalidatiearts Dorine Spijkerman vindt dat er meer overleg en samenwerking moet komen tussen de drie verantwoordelijke partijen: de zorgverzekeraars, de gemeenten en het Rijk die de Wet langdurige zorg (Wlz) uitvoert waar de verpleeghuiszorg onder valt.

"Het zijn drie verschillende potjes en iedereen is alleen verantwoordelijk voor zijn eigen potje", zegt Spijkerman.

Alle betrokkenen pleiten voor een spoedprocedure bij gemeenten, en het weer mogelijk maken van tijdelijke opvang in het verpleeghuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl