De studio van Nieuwsuur
Aangepast

De uitzending van 27 oktober

Walen over de brug

Het CETA-handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada is gered. Ook het Waalse regioparlement, dat de laatste dagen dwars lag, heeft ermee ingestemd. Gisteravond konden de Belgen er nog niet uitkomen. De ondertekening van het akkoord, vandaag, kon daarmee niet doorgaan.

27 van de 28 lidstaten waren al akkoord met het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA). Door het verdrag komt volgens de Europese Commissie ruim 99 procent van alle bestaande handelstarieven die nu bestaan tussen de EU en Canada te vervallen.

In Nieuwsuur vanavond antwoord op de vraag: wat betekent het verdrag nog meer en wat vinden voor- en tegenstanders ervan? Daarnaast spreken we met Janyce McGregor, politiek verslaggever bij de Canadese omroep CBC.

Einde van het Internationaal Strafhof?

Steeds meer Afrikaanse landen stappen uit het Internationaal Strafhof (ICC). Met het vertrek van Zuid-Afrika, Burundi en Gambia wordt de positie van het hof steeds wankeler. Afrikaanse leiders vinden dat het hof te selectief is. Er zou te veel focus liggen op internationale misdrijven op het Afrikaanse continent.

In dat verband weigerde de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vorig jaar zijn Sudanese ambtgenoot Omar al-Bashir te laten oppakken die wordt gezocht voor oorlogsmisdaden door het Internationaal Strafhof. Zuma zei dat hij er niet aan wilde meewerken om een zittende president ten val te brengen.

En er is meer kritiek. Sinds het Internationaal Strafhof in 1998 is opgericht zijn er vier personen veroordeeld voor internationale oorlogsmisdaden. Nog eens vijf mensen zijn veroordeeld voor het omkopen en beïnvloeden van getuigen. Critici vinden dat te weinig.

Ook het feit dat grootmachten als India, de VS, Rusland en China het hof niet erkennen, voedt de twijfel over het functioneren van het rechtsorgaan.

In Nieuwsuur een gesprek met Elise Keppler van Human Rights Watch.

Turkse vrije pers onder druk

Vandaag wordt de Sacharovprijs uitgereikt. De prijs voor uitzonderlijke individuen en organisaties die mensenrechten en grondvrijheden verdedigen. Can Dündar, de oud-hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet die in november vorig jaar werd gearresteerd na de berichtgeving over de betrokkenheid van Turkse inlichtingendiensten bij wapensmokkel naar Syrië, was één van de genomineerden maar heeft de prijs niet gekregen. Dündar werd tot meer dan vijf jaar cel veroordeeld voor het onthullen van staatsgeheimen, overleefde een aanslag en leeft momenteel in ballingschap.

In een brief aan de Turkse ambassadeur vraagt de NVJ deze week aandacht voor de dramatische mediasituatie in het land, dat inmiddels 23 radio- en tv-stations heeft gesloten, kranten heeft opgeheven en honderden journalisten heeft gearresteerd. De vrije pers wordt volgens Turkse journalisten monddood gemaakt.

In Nieuwsuur vanavond een reportage van correspondent Lucas Waagmeester over de staat van de vrije pers in Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl