Hanny van der Velde
Aangepast

'Wet voltooid leven is een slappe hap'

"Een vreselijk voorstel, er moet weer zo’n hulpverlener bij betrokken worden. In het leven moet je de meeste dingen zelf oplossen, en dan nu weer de hulpverlenersroute. Ik wil echte autonomie."

Hanny van der Velde is 85 en woont in een verzorgingsflat in Amsterdam. Ze vindt het wetsvoorstel van het kabinet een "slappe hap". "Ik wil gerust zijn dat als ik eraan toe ben, het op een rustige, prettige en waardige manier kan gebeuren."

'Wet voltooid leven is een slappe hap'

De Tweede Kamer debatteerde vandaag over de vraag of er een wet moet komen die regelt dat ouderen die hun leven als voltooid beschouwen, hulp kunnen krijgen bij zelfdoding. Het kabinet vindt van wel, want ouderen moeten op een waardige manier afscheid kunnen nemen van het leven.

Iets wat niet in de huidige euthanasiewet is geregeld. Een groot deel van de oppositie is faliekant tegen. Door zo'n wet zouden ouderen - die toch al vaak een kwetsbare groep vormen in de samenleving - zich onder druk gezet kunnen voelen eruit te stappen zodra ze hulpbehoevend zijn.

Debat over voltooid leven in Tweede Kamer

Voor Hanny van der Velde is het een non-discussie. "Politici beslissen nu over oude mensen, terwijl ze zelf niet oud zijn. Ze weten er niks van." Ze houdt goede hoop dat er uiteindelijk een pil komt waarmee ze zelf over haar einde kan beslissen. Zo niet, dan bestelt ze preparaten via internet in China.

"Wanneer kan ik nu nog niet inschatten. Ik weet niet hoeveel veerkracht ik overhoud als er iets naars gebeurt in mijn leven."

Ouderen horen dat ze duur zijn en op de kosten drukken, dat ze een last zijn.

Nienke Nieuwenhuizen

Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso), werkt als arts in een verpleeghuis. Zij is ook zeer kritisch over de plannen van het kabinet, maar om een andere reden: ze vindt ze veel te kort door de bocht.

"Hoe kunnen we nu criteria opstellen van het voltooide leven als het al nauwelijks lukt voor goede kwaliteit van zorg? Veel verder dan ‘dat bepaal ik toch zeker zelf wel’ zal het waarschijnlijk niet komen met die criteria", denkt ze.

"Ik krijg van bijna iedere oudere die ik spreek de vraag wat het leven voor zin heeft. Ouderen horen dat ze duur zijn en op de kosten drukken, dat ze een last zijn. Welke boodschap geven we ouderen dan."

Nieuwenhuizen vindt het onbegrijpelijk dat minister Edith Schippers afstand neemt van de adviezen van een door haar zelf gekozen commissie van wijzen.

Deze commissie-Schnabel, in 2014 ingesteld, onderzocht of de juridische mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding moesten worden uitgebreid. De conclusie was dat er geen noodzaak is om de wet aan te passen.

Nieuwenhuizen: "Politiek wordt gevoed vanuit geluiden uit de maatschappij en kennelijk is nu de NVVE de meest politiek gehoorde club", zei ze onlangs in een interview.

Zij wil "dat we zorgen dat mensen niet bang zijn dat ze geen zorg krijgen, dat we dat als maatschappij goed regelen. Dat we zoeken naar waarde, ook in afhankelijkheid, dat we dus goede dingen doen voor mensen."

Zaak van leven of dood

Ook SGP en ChristenUnie hebben veel kritiek op het plan en kwamen vandaag met een motie van afkeuring tegen het kabinet. Volgens SGP-leider Kees van der Staaij en CU-Kamerlid Carla Dik-Faber slaat het kabinet een weg in die het niet zou moeten ingaan, en moet het meer doen om het leven van kwetsbare mensen te beschermen.

"Dit is geen debat zoals vele andere. Het gaat om een zaak van leven of dood", aldus Van der Staaij. Ook andere oppositiepartijen zijn zeer kritisch over het plan van het kabinet, maar geen van die partijen stemde voor de motie van afkeuring. Die werd dus verworpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl