Studenten verpleegkunde op de Hogeschool van Amsterdam
Aangepast

Studenten verpleegkunde werken liever niet in verpleeghuis

Het manifest van Hugo Borst om de ouderenzorg in Nederland te verbeteren maakt veel los. Er is geld nodig, maar dat niet alleen: er is vooral meer personeel nodig. Maar jonge verpleegkundigen willen liever niet in verpleeghuizen werken.

Studenten verpleegkunde vinden dat de ouderenzorg weinig uitdaging biedt, de werkdruk er hoog is en de complexiteit van de zorg laag. In een onderzoek onder duizend studenten in het eerste jaar van hun opleiding geeft ruim zeventig procent aan zich te oriënteren op een baan in een ziekenhuis.

"Als het gaat om zorg in de wijk, met naar verhouding zorg aan veel ouderen, dan was het vijf procent die daar voor denkt te kiezen. Voor specifiek de ouderenzorg kiest slechts vier procent", zegt Margriet van Iersel, onderwijskundige en onderzoekster van de Hogeschool van Amsterdam. "Ouderenzorg is dus bepaald niet populair."

Studenten verpleegkunde werken liever niet in verpleeghuis

Dynamiek

Studenten rond de 18 jaar zien de ouderdom als een onaantrekkelijke fase als het gaat om zorgverlening.

"Het is anders om je eigen opa te verzorgen, maar een vreemde", zegt een student. "Ik vind de dynamiek in een ziekenhuis leuk. Ik ben meer van kort contact en patiënten snel weer naar huis. Niet van de langdurige zorg", zegt een andere student.

Omdat mensen steeds later in een verpleeghuis komen, is de complexiteit van de ouderenzorg enorm toegenomen. Maar het beeld van de zorg is nog steeds: luiers verschonen en wassen. Daarom zijn vooral hbo'ers niet geïnteresseerd in een baan in een verpleeghuis, blijkt uit de cijfers.

"Ik wil van alles leren en me dus niet richten op één doelgroep. Dan is een ziekenhuis een betere keus", zegt een student.

Weigeren

Zorgorganisatie Florence heeft op dit moment 99 vacatures. Dat betekent dat het werk door te weinig mensen wordt gedaan. De organisatie zet ook veel uitzendkrachten in en moet soms noodgedwongen cliënten weigeren.

De organisatie ziet daarom ook een rol weggelegd voor de opleidingen. "De voorbeeldrol is inderdaad heel belangrijk", zegt docent verpleegkunde Marjon van Rijn. "Door dat enthousiasme over te brengen en door te laten zien hoe complex de ouderenzorg eigenlijk is. En dat je die zorg niet alleen in een ziekenhuis vindt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl