Aangepast

De uitzending van 25 oktober

Geen nieuwe bebouwing aan de kust

Buiten bebouwd gebied en lopende projecten komt er geen nieuwe bebouwing aan de kust. Dat heeft de overheid afgesproken met provincies, gemeenten en natuurorganisaties in het zogeheten kustpact.

Op plekken aan de kust waar al is gebouwd, mag worden bijgebouwd. Net als op plekken waar al een vergunning voor was. De provincies bepalen straks tot op de centimeter nauwkeurig waar de scheidslijn komt.

Pensioenleeftijd omhoog

Volgens de huidige regels gaat de AOW in stappen omhoog naar 67 jaar in 2021. Een hogere pensioenleeftijd is nodig om de AOW betaalbaar te houden.

Vanaf 2021 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Hoe langer we leven, des te hoger de AOW-leeftijd. Dat zou in 2022 al betekenen dat de pensioenleeftijd met drie maanden wordt verhoogd. De jaren daarna zet die trend door.

Manifest ouderenzorg

Het manifest van Hugo Borst om de ouderenzorg te verbeteren maakt veel los. Borst wil dat de politiek zijn verantwoordelijkheid neemt en goede zorg waarborgt voor alle kwetsbare ouderen in verpleeghuizen.

Om dat mogelijk te maken moet er meer geld naar de zorg. Maar er is meer nodig dan geld alleen. Zoals het opleiden van goede medewerkers. Want de zorg voor patiënten in zorginstellingen wordt steeds zwaarder. Maar goed personeel is lastig te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl