De studio van Nieuwsuur
Aangepast

De uitzending van 24 oktober

Samenwerking PvdA en GroenLinks?

PvdA-leider Diederik Samsom wil dat GroenLinks en PvdA na de verkiezingen samen opgaan in één fractie. Maar GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat te ver gaan.

Samsom reageerde in Nieuwsuur met zijn pleidooi op de oproep van Klaver tot meer linkse samenwerking. Klaver zei eerder vanavond dat GroenLinks, PvdA, SP en D66 voor en na de verkiezingen moeten vasthouden aan hun progressieve principes en dat dan geen enkele coalitie om de vier partijen heen kan.

Vandaag presenteerde PvdA ook het partijprogramma 'Een verbonden samenleving'. Enkele punten daaruit zijn: een flexibele AOW-leeftijd, verplicht anoniem solliciteren bij de overheid, meer geld voor defensie en afschaffing van het eigen risico in de zorg.

PvdA-leider Samsom zit in de studio. Ook spreken we in de uitzending met GroenLinks-leider Klaver.

Samsom: fracties GroenLinks en PvdA kunnen fuseren

'Maatregelen tegen obesitas hard nodig'

De WHO waarschuwde onlangs voor een "wereldwijde obesitas-epidemie". Sinds kort zijn er meer mensen op de wereld met obesitas dan met ondergewicht. In Nederland heeft meer dan de helft van de bevolking last van overgewicht. Dit leidt tot hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Vier Nederlandse chirurgen, gespecialiseerd in maagverkleiningen, sloegen begin deze maand in een opniestuk in de Volkskrant alarm. "Wij dagen de politiek en de overheid uit ons werkloos te maken door alles in het werk te stellen om overgewicht en obesitas te bestrijden."

In de studio zit chirurg Maurits de Brauw, een van de schrijvers van het stuk.

'Obesitas is het nieuwe roken, ontmoediging heeft effect'

Plan voor massale aanplant nieuwe bossen

Staatsbosbeheer heeft in samenwerking met de bos- en houtsector een plan ontwikkeld voor de ontwikkeling van 100.000 hectare nieuw bos in Nederland. De sector heeft het plan gemaakt om de broeikasgassen in Nederland terug te dringen.

Met de aanplant van nieuw bos levert de bos- en houtsector een bijdrage aan de klimaat- en energiedoelstellingen van Nederland. "We hebben berekend dat 100.000 hectare extra bos zo'n 4,5 miljoen ton CO2-vastlegging oplevert", zegt Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bossen en een van de opstellers van het actieplan.

"Dat is zowel de vastlegging in het bos, als ook de CO2 die wordt vastgehouden in houtproducten. Die 4,5 miljoen ton is zo'n 5 procent van wat we volgens de doelstellingen moeten verminderen."

Nieuwe bossen: 'het kost wat, maar je krijgt er veel voor terug'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl