Militaire voertuigen van Peshmerga-strijders rijden door de straten van Kirkuk
Aangepast

Felle strijd tussen internationale coalitie en IS in Irak

  • Sander van Hoorn

    Correspondent Midden-Oosten

  • Sander van Hoorn

    Correspondent Midden-Oosten

Tientallen gewapende IS-strijders hebben vanmorgen overheidsgebouwen in de Iraakse stad Kirkuk aangevallen. Zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op bij politiebureaus in de stad en een elektriciteitscentrale. Ook het stadhuis en een hotel werden aangevallen.

Zes politieagenten en zestien burgers zouden om het leven zijn gekomen. Ook zeker acht IS-strijders zijn gedood. Volgens Iraakse media zijn de aanvallen in Kirkuk afgeslagen, maar IS claimt dat zij het stadhuis en het hotel hebben bezet.

Felle strijd tussen internationale coalitie en IS in Irak

Offensief

Kirkuk is vaker doelwit van aanvallen van IS. Kirkuk ligt zo'n 100 kilometer ten zuidoosten van Mosul, in het noorden van Irak en ligt in een olierijk gebied op bijna 300 kilometer ten noorden van Bagdad. Zowel de regering als de Koerden maken aanspraak op de stad.

De aanval valt samen met een offensief van Iraakse regeringstroepen en Koerdische milities om de door IS ingenomen stad Mosul te bevrijden.

Het Iraakse leger heeft vier dagen geleden samen met Koerdische eenheden de aanval op Mosul ingezet. De stad, met naar schatting een tot anderhalf miljoen inwoners, is van grote strategische betekenis en het laatste grote IS-bolwerk in Irak.

Het Iraakse leger en Koerdische troepen gaan ook vandaag door met hun opmars naar Mosul. Dorpen in de buurt worden ingenomen ter voorbereiding van de aanval op de stad.

Vluchtelingenkampen Mosul hermetisch afgesloten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl