De studio van Nieuwsuur
Aangepast

De uitzending van 21 oktober

Mislukte CETA-onderhandelingen: verdriet bij Canadezen, blamage voor EU

"Het is één grote mislukking", zegt correspondent Joris van Poppel over de stukgelopen onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. "De Canadese minister van Handel stond hierbuiten in tranen. Ze is zwaar teleurgesteld."

Vanmiddag schortte Canada de onderhandelingen over het CETA-verdrag op. De Walen blijven tegen het verdrag waar al sinds dinsdag over wordt gesproken in het Waalse Namen en voor Canada is de maat nu vol.

Het vrijhandelsverdrag CETA tussen de EU en Canada is mislukt

Correspondent Joris van Poppel over de mislukte onderhandelingen.

Boeren woedend over uitstel fosfaatwet

Melkveehouders in Nederland zijn woedend en voelen zich bedonderd door staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Van Dam zou in januari met een nieuwe fosfaatwet komen, die hij samen met de agrarische sector heeft opgesteld om de mestproductie in toom te houden. Die wet zou 1 januari 2017 ingaan.

Maar de Europese Commissie heeft het voorstel vorige week op een aantal punten afgekeurd. Brussel ziet de wet als verkapte staatssteun omdat melkveehouders 'gratis' vrij verhandelbare fosfaatrechten krijgen die geld opleveren bij verkoop terwijl ze een overtreding begaan: het niet nakomen van het fosfaatplafond.

De boeren zeggen dat ze 'belazerd' zijn en dat ze nog een jaar langer 'in de shit' zitten. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) is vanavond te gast.

De wraak van IS?

De terroristische organisatie IS heeft vanochtend de aanval geopend op de Iraakse stad Kirkuk, juist nu zowel Iraakse als Koerdische troepen uit Kirkuk deelnemen aan het offensief om Mosul op IS te heroveren. Kirkuk ligt zo'n 100 kilometer ten zuidoosten van Mosul.

De aanval van IS is mogelijk een wraakneming voor het offensief tegen Mosul. Iraakse militairen en Koerdische peshmerga-strijders hebben inmiddels vijftien dorpen rond Mosul op IS heroverd.

Zwaarbewapende zelfmoordterroristen vielen regeringsgebouwen en politieposten aan in Kirkuk. Ten noorden van de stad drongen de militanten een elektriciteitscentrale binnen, waarbij elf mensen werden doodgeschoten. De militanten sloten ook de weg tussen de stad en de centrale af. Zeker zes Iraakse militairen sneuvelden bij de gevechten.

In Nieuwsuur correspondent Sander van Hoorn over de laatste ontwikkelingen.

IS eist verantwoordelijkheid aanvallen Kirkuk op

Making a Murderer

Dean Strang and Jerry Buting zijn de advocaten van autosloper Steven Avery, de man die eerst 18 jaar onschuldig vast zat voor verkrachting en vervolgens werd verdacht van een moord. Hij werd bekend door de Netflix-serie 'Making a Murderer'.

Ook Avery's strafadvocaten werden door de serie wereldberoemd. Strang en Buting zijn vandaag in Nederland waar zij hun kennis en expertise delen met advocaten, officieren van justitie, rechters en strafrechtwetenschappers. Het doel: leren hoe onwaarschijnlijke scenario’s op een geloofwaardige en overtuigende manier gebracht kunnen worden. Nieuwsuur spreekt het duo in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl