Aangepast

Vindt Rutte oplossing voor 'nee' tegen Oekraïne-verdrag?

De tijd dringt voor premier Mark Rutte. Hij is nog altijd op zoek naar een oplossing voor het Nederlandse 'nee' tegen het Oekraïne-verdrag. Zelf is de premier niet optimistisch. "Ik verwacht dat we vanavond geen conclusies trekken. Er is zeker een kans dat er geen compromis komt."

Vanavond praat Rutte op de EU-top in Brussel bij met zijn collega-regeringsleiders en probeert hij "informeel af te tasten" of er mogelijkheden zijn. Maar de tijd begint te tikken. De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd voor 1 november duidelijk te maken hoe het nu verder gaat.

Vindt Rutte oplossing voor 'nee' tegen Oekraïne-verdrag?

Acceptabel

Sinds Nederland zich in april in een referendum uitsprak tegen het verdrag zoekt het kabinet naar een manier om recht te doen aan de nee-stemmers. Rutte is er naar eigen zeggen op gebrand, maar het blijkt lastig om tot een aanpassing te komen.

Volgens de premier moet de oplossing aanvaardbaar zijn voor alle partijen: Oekraïne, Brussel en Nederland. De andere EU-lidstaten en Oekraïne willen het verdrag niet openbreken. "Ik ga mijn collega's pas iets voorleggen als ik zeker ben dat het ook in Nederland landt en ook acceptabel is in Kiev."

Waarschuwing

De Oekraïense president Petro Porosjenko zegt dat het belangrijk is voor Nederland, Europa en Oekraïne dat Nederland het associatieverdrag ondertekent. Hij waarschuwt in een gesprek met de NOS voor de gevolgen van het wegstemmen van het verdrag door Nederland.

"Ik denk dat het een gevaarlijk precedent zou scheppen als ratificatie niet doorgaat", zegt Porosjenko.

Porosjenko waarschuwt Nederland

Toch is hij optimistisch over een goede afloop. "Ik vertrouw erop dat het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne geratificeerd en geïmplementeerd wordt, ten gunste van Europa, Nederland en Oekraïne. We weten zeker dat alles goedkomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl