Aangepast

'Latino's willen bewijzen dat Trump fout zit'

Donald Trump wil een 'big beautiful wall' bouwen, een mooie grote muur, aan de grens met Mexico. Want, zo zei hij de eerste dag van zijn verkiezingscampagne, Mexico stuurt vooral moordenaars, verkrachters en drugscriminelen de grens over.

Omstreden uitspraken van Donald Trump
'Latino's willen bewijzen dat Trump fout zit'

In El Paso, een van de belangrijkste grenssteden van Texas, staan hekken langs de grens. Tegenover El Paso ligt de Mexicaanse stad Ciudad Juárez, met ruim anderhalf miljoen inwoners.

Duizenden mensen gaan al dagelijks bij El Paso de grens over. "Op een drukke dag komen hier een miljoen mensen die naar Texas gaan voor hun studie of werk", zegt politie-agent Robert Gomez.

Robert Gomez bij een grensovergang

Er is volgens hem geen enkele noodzaak voor een hek of muur langs de gehele grens. "El Paso kent een heel laag misdaadcijfer. Al een paar jaar staat de stad als tweede veiligste stad te boek. En ondanks de grens met Mexico is het ook nog eens één van de gelukkigste gemeenten van Amerika."

Van de inwoners in El Paso is tachtig procent latino. Men is er arm, maar hardwerkend. De werkloosheid in de stad ligt iets onder het landelijk gemiddelde.

Luis Anzures

Luis Anzures runt in de stad het grootse burrito-restaurant. Hij woont over de grens in Mexico en komt dagelijks naar Texas.

Net als al zijn personeel, allemaal latino's, van wie het merendeel in Mexico is blijven wonen. "Hun salaris is 250 dollar per week. Daarmee zijn ze in Mexico rijk", vertelt Anzures.

De uitspraken van Trump stemmen hem verdrietig. "De mensen die hier werken doen wat iedereen doet; ze zorgen voor hun familie."

Anzures wil bewijzen dat Trump het bij het verkeerde eind heeft. "We zorgen hier voor banen en investeren. Bovendien betalen we belasting, veel belasting", zegt Anzures.

Jazmin Mendoza

Jazmin Mendoz werkt in de omgeving van El Paso voor een Democratisch actiecomité dat het diep rode Republikeinse Texas wil veranderen naar Democratisch blauw.

"De uitspraken van Trump maken ons alleen maar sterker. Het geeft ons een stem om voor onszelf op te komen", zegt ze.

Mendoz gaat langs de deuren om mensen zich te laten registreren als kiezer. "Mensen willen nu nog meer hun stem laten horen. Omdat hij onze gehele bevolkingsgroep zo heeft weggezet."

Ook politie-agent Gomez is tegen Trump. "Hoe kan iemands huidskleur iets zeggen of iemand moordenaar of verkrachter is? Wat Trump heeft gezegd, klopt echt niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl