Een cabin van de politie bij het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge
Aangepast

Steeds meer beveiliging bij religieuze instellingen

Steeds meer religieuze instellingen worden beveiligd. Voor vrijwel alle joods instellingen in Amsterdam staat een huisje van de politie of de Marechaussee.

Een groot verschil met islamitische instellingen, waarvan het dreigingsniveau volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) lager is. Toch voelen die instellingen zich wel bedreigd.

Meer beveiliging bij joodse instellingen dan bij islamitische instellingen

Abdelhamid Bouzzit van het Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden ontving eerder dit jaar een dreigbrief, maar wordt minder streng beveiligd dan joodse instellingen. "Wij krijgen geen extra geld voor het beveiligen van onze instellingen."

Volgens Bouzzit geldt dat voor veel moskeeën. "Veel moskeeën kennen de weg naar dit soort gelden niet. En daarnaast doen ze vaak geen aangifte waardoor incidenten niet worden meegenomen in de cijfers van politie en de NCTV."

Bouzzit vindt dat bedreigingen tegen de islamitische gemeenschap serieuzer moeten worden genomen en beter moeten worden onderzocht. "Een bekladding, of andere lichte criminaliteit. Hoe zwaar wordt daaraan getild? Wat noemt men een aanslag en wat een incident? Daar zit een groot verschil."

Incidenten

De NCTV laat weten dat er regelmatig overleg is met organisaties van moskeeën over veiligheid. "Daarbij zijn concrete afspraken gemaakt over het doen van aangifte en het registreren van incidenten. Er komt ook een handreiking voor moskeebesturen over veiligheid. Er is een toename van incidenten bij moskeeën, maar er zijn momenteel geen terroristische dreigingen", aldus de NCTV.

Joodse instellingen en joden nemen al jaren veiligheidsmaatregelen. Opperrabijn Binyomin Jacobs laat thuis laat zien welke hij genomen heeft.

"Er zijn camera's aan de voorkant van het huis, in het steegje aan de achterkant, in mijn tuin en er staat een hekwerk. Dus je kan niet zomaar mijn huis meer binnenkomen. Ik wil geen paniek zaaien, maar ik wil ook niet zeggen dat er niets aan de hand is. Er is wél wat aan de hand. Maar moet je weghollen? Nee."

  • Nieuwsuur
    Opperrabijn Binyomin Jacobs laat zien hoe zwaarbeveiligd zijn woning is
  • Nieuwsuur
    De orthodox joodse school Cheider in Amsterdam plaatst nieuwe, hogere hekken, naast de marechaussee-beveiliging die er al was

Bij joodse instellingen nam de ongerustheid extra toe na de aanslagen in Brussel op het Joods Museum en later bij een joods feest in Kopenhagen en op een joodse supermarkt in Parijs.

Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg legt uit welke beveiliging er is bij de nieuwe Liberaal Joodse Synagoge in Amsterdam-Zuid.

"Wat je ziet is het hek. Over de rest praat ik liever niet. We hebben ook eigen bewaking. Een grote groep jongeren uit onze eigen gemeenschap die met ogen en oren onze instanties bewaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl