Segers (Christenunie), Buma (CDA), Roemer (SP), Klaver (Groenlinks) en Van der Staaij (SGP) in de plenaire zaal tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesdag
Aangepast

Politieke bezwaren tegen wet 'stervenshulp'

"Het is geen dood op bestelling." Zo lichte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in Nieuwsuur het wetsvoorstel toe waarmee het kabinet stervenshulp bij een 'voltooid leven' mogelijk wil maken.

Een intensief en zorgvuldig proces moet uitsluiten dat de doodswens te verhelpen is, zegt de minister. "We willen niet zomaar zeggen: u kunt een drankje halen bij de apotheek als u het niet meer ziet zitten."

Het voorstel volgt na jaren van discussie, burgerinitiatieven, proefballonnen, rechtszaken en onderzoekscommissies. De VVD, PvdA en D66 steunen het idee, omdat er nu niets voor deze mensen is geregeld.

Politieke bezwaren tegen wet 'stervenshulp'

Twee grote oppositiepartijen, SP en CDA, hebben ieder om hun eigen redenen bezwaren tegen deze vorm van hulp bij de dood.

CDA-leider Sybrand Buma snapt niet dat de minister het advies van de commissie-Schnabel naast zich neerlegt. "Die heeft dit nu juist heel goed onderzocht en gekeken naar draagvlak in de samenleving. Dat naast je neerleggen is onzorgvuldig."

SP-leider Emile Roemer is bang dat de bezuinigingen op de ouderenzorg ervoor zorgen dat veel mensen aan het eind van hun leven vereenzamen of onvoldoende hulp krijgen, en daarom de zin van het leven niet meer zien. "Een situatie dat mensen niet om hulp of aandacht durven vragen maar wel om de dood, dat moeten we niet hebben".

Roemer (SP) en Buma (CDA): bezwaren tegen stervenshulpw

De ChristenUnie noemt het plan zelfs huiveringwekkend. Partijleider Gert-Jan Segers: "In een beschaafde samenleving is het leven heilig en bieden we ouderen, juist ook als het leven zwaar wordt, goede zorg, veiligheid en bescherming. We moeten veel meer doen aan het voorkomen en signaleren van eenzaamheid en een gevoel van overbodigheid."

De ChristenUnie vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet het advies van de commissie-Schnabel naast zich neer legt. "Het kabinet gaat volledig voorbij aan de conclusie van Schnabel dat een verdere verruiming van de mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding op onoverkomelijke bezwaren stuit."

Minister Schippers zei gisteravond in Nieuwsuur: "Hier moet uitgebreid met iedereen over gediscussieerd kunnen worden. Het is niet mijn streven om het er met een krappe meerderheid doorheen te jassen."

Herwaardering

Ook internationaal is er aandacht voor de kabinetsplannen.

Volgens de SGP zet Nederland zich internationaal 'op een bizarre manier neer'. "Is dìt wat wij ouderen te bieden hebben? Laten we ons richten op herwaardering van ouderdom, bestrijden van eenzaamheid en geven van liefde", twittert partijleider Kees van der Staaij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl