Willem-Alexander en Máxima tijdens Prinsjesdag
Aangepast

'Dit is weer uitstekend geregeld door de Oranjes'

Historicus Gerard Aalders is niet verrast door de mogelijk geheime afspraken over financiële compensatie voor het staatshoofd.

"Ik had kunnen vermoeden dat dit ooit een keer naar boven zou komen. In mijn studies naar het geld van de Oranjes zit een constante: ze willen niets betalen en zoveel mogelijk terugkrijgen van het Nederlandse volk. Dit is weer uitstekend geregeld door de Oranjes."

Gisteren berichtte RTL Nieuws over geheime afspraken die ruim veertig jaar geleden zouden zijn gemaakt. Sinds 1973 moeten de Oranjes belasting betalen over het rendement op hun privé-vermogen, maar volgens RTL is destijds in het geheim afgesproken dat de Oranjes daarvoor zouden worden gecompenseerd.

Het is een groot geheim hoeveel belasting ze betalen.

Gerard Aalders

De Tweede Kamer heeft al vaak over de belastingen gesproken. Premier Rutte zei vorig jaar nog dat de koning "alle belastingen betaalt die wij allemaal betalen".

Maar dat is volgens Aalders onzin. "Op de site van de RVD staat dat de Oranjes belasting betalen net als iedereen, behoudens enkele uitzonderingen. Ze kunnen beter zeggen: ze betalen geen belasting, behoudens een paar uitzonderingen."

De historicus weet niet hoeveel dat precies is. "Het is een groot geheim hoeveel belasting ze betalen." Het is niet duidelijk of de huidige koning de compensatie ook ontvangt. Gecorrigeerd naar inflatie zou Willem-Alexander 230.000 euro compensatie ontvangen.

Mooie vertoning

Premier Rutte zei dat hij niet wist van de speciale belastingconstructie. Hij benadrukte dat er eerst verder onderzoek moet worden gedaan.

De Tweede Kamer wil af van de speciale belastingconstructie. Maar Aalders is ervan overtuigd dat er weinig zal veranderen.

"Ik denk dat er wel een mooie vertoning wordt gegeven in de Tweede Kamer. Ze zullen er behoorlijk over debatteren, maar er zal weinig veranderen. En als ze toch moeten gaan betalen, wordt eerst de toelage verdubbeld zodat het geen centje pijn kost."

'Dit is weer uitstekend geregeld door de Oranjes'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl