Voetbalhooligans organiseren geheime gevechten
Aangepast

Politie tolereert 'hooliganfreefights' niet

Op het platteland, uit het zicht van iedereen, vechten op afspraak. In bossen en weilanden vinden regelmatig zware gevechten plaats tussen groepen voetbalhooligans. Uit een inventarisatie van Nieuwsuur blijkt dat er de afgelopen jaren in het geheim tientallen van dit soort free fights zijn geweest.

Bij die gevechten waren onder meer hooligans van Fortuna Sittard, Feyenoord, het Belgische Standard Luik, Gent en Genk betrokken. De Nationale Politie vindt de geheime gevechten onwenselijk en niet te tolereren.

Anonimiteit

De gevechten, waarbij vooraf afgesproken aantallen tegen elkaar knokken met minimale regels, zijn uitingen van het zogenoemde 'moderne hooliganisme'.

Politie tolereert 'hooliganfreefights' niet

Rondom voetbalwedstrijden zijn de laatste jaren steeds meer agenten, camera’s en smartphones, waardoor hooligans zich genoodzaakt voelden om hun heil elders te zoeken. Gevechten in volstrekte anonimiteit blijken daarbij een uitkomst.

Onder het adagium 'minimale pakkans, maximale confrontatie' kiezen harde kernen locaties ver buiten voetbalstadions, buiten het oog van de maatschappij.

Om ongestoord hun gang te kunnen gaan, laten ze weinig sporen achter op internet. Toch ontdekte Nieuwsuur op verschillende chats informatie over de free fights.

De Rotterdamse politiechef Frank Paauw, belast met de landelijke portefeuille voetbal, is op de hoogte van de gevechten. "Onder de radar vindt dit nog steeds veelvuldig plaats."

Hij verwacht dat de gevechten zullen toenemen en ziet daarbij gevaren voor de lange termijn. "Je kunt dit ook zien als een vorm van training. Men bekwaamt zich in groepsverband in vechten en dat kan zich manifesteren in de openbare ruimte. Een geoefende groep die in staat is om in groepsverband te vechten in een commandostructuur is voor ons veel moeilijker tegen te gaan dan een ongeorganiseerde groep.”

Doden

Paauw vindt de gevechten hoogst onwenselijk. "Ten eerste omdat het in de openbare ruimte is en daar kunnen onschuldige burgers bij betrokken raken, je kunt ook zien dat er flink wordt door geschopt. En er kunnen gewonden bij vallen, doden, en dat is in een maatschappij als de onze niet wenselijk en gewoon niet te tolereren", zegt hij.

Primaire natuur

Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie van de Nijmeegse Radboud Universiteit, is in tegenstelling tot de politie voorstander van de knokpartijen. Hij vindt het een goede uitlaatklep voor de hooligans.

"Hier heb je mannen die er behoefte aan hebben om hun primaire, eerste natuur een kans te geven. In onze cultuur zitten ze te strak in het pak en op een gegeven moment knappen ze daaruit. Zo'n weiland waar ze niemand lastig vallen of niks kapot kunnen maken, is eigenlijk een heel goede oplossing."

Volgens Derksen kunnen de mannen ook iets leren van de gevechten. "Ze maken op deze manier een groei door. In psychologisch opzicht raken ze iets kwijt en leren ze hun grenzen kennen."

De hoogleraar pleit wel voor duidelijk afspraken: een leeftijdsgrens van 18 jaar, geen wapens gebruiken en gewonden draaien zelf op voor de kosten van de dokter en het ziekenhuis.

Commentaar

In gesprekken met Nieuwsuur zijn Nederlandse hooligans terughoudend over de free fights. De een "uit bescherming van de scene", een ander omdat "de geest van een hooligan alleen door hooligans valt te begrijpen" en weer een ander omdat er geen behoefte is aan commentaar op dit onderwerp.

Ontkennen dat de gevechten bestaan doet niemand. Via (recent verschenen) boeken, YouTube-filmpjes, foto’s op sociale media en forumgesprekken kwam de afgelopen jaren ook steeds meer naar buiten over de geheime vechtafspraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl