Stille tocht voor Mitch Henriquez
Aangepast

Ongeloof na baangarantie verdachte agenten

Oud-korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman, heeft vijf agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, vorig jaar in het Haagse Zuiderpark, de garantie gegeven dat ze niet zouden worden ontslagen. Bouman beloofde de agenten dat ze bij de politie konden blijven, "wat er ook gebeurt".

Ongeloof na baangarantie verdachte agenten

Volgens NRC Handelsblad, die in het bezit is van vertrouwelijke correspondentie, deed Bouman nog meer toezeggingen: de vijf verdachte agenten "krijgen per direct" hun politiepas terug, daarmee krijgen ze "gewoon weer toegang tot het bureau" en "kunnen zij weer sporten in de fitnessruimte". Ook worden de "financiële gevolgen van de buitenfunctie stelling teruggedraaid".

Schande

Bouman ging met die garantie voorbij aan de chef van de Regionale Eenheid Den Haag, die het vijftal had geschorst nadat die als verdachten waren aangemerkt. De politie bevestigt vandaag het bestaan van een mailwisseling van de oud-korpschef.

De advocaat van de moeder, twee zussen en een neef, Richard Korver, vindt het een schande. "Mijn cliënten is steeds voorgespiegeld dat deze mensen geschorst zouden zijn, niet meer op hun bureau mochten komen etc. Hoezo worden er toezeggingen gedaan terwijl het onderzoek nog loopt?", zegt hij in een reactie.

Rechtsstaat

Korver vindt dat de toezeggingen van Bouman de rechtsstaat ondermijnen. "De politie behoort beslissingen uit te voeren en niet te zeggen: wat er ook gebeurt jij houdt je baantje wel."

"Wat mij betreft heb je al een paar uur na dit incident een zeer ernstige verdenking van plichtsverzuim tegen agenten. En als je dan dagen later roept: 'je houdt je baan en laten we allemaal solidair zijn' dan heb je niet begrepen wat een democratische rechtsstaat is."

Vertrouwen

Politiewetenschapper Jaap Timmer heeft de indruk dat Bouman zijn solidariteit wilde tonen en een voorschot heeft genomen op een onzekere uitkomst van een intern en strafrechtelijk onderzoek. "De vraag is of de leiding van de politie dat kan waarmaken. Uiteindelijk zal de minister er als korpsbeheerder het laatste woord in hebben."

Mourad Ouari, van de Stichting Vertrouwensherstel Burger en Overheid, denkt dat veel burgers teleurgesteld zullen zijn. "Het vertrouwen was al heel laag in de politie, en ze waren al bang dat het rechtssysteem de agenten de hand boven het hoofd zou houden. En nu komen ze er achter dat de korpschef al allerlei toezeggingen heeft gedaan. Het is te gek voor woorden."

Dood Henriquez het gevolg van politiegeweld

Oordeel

Inmiddels is het interne onderzoek afgerond naar de vijf agenten. De conclusie is dat vier agenten ernstig plichtsverzuim valt te verwijten en één agent plichtsverzuim. Voor die agent wordt binnen de politie een andere baan gezocht; de andere vier blijven voorlopig op non-actief.

Vorige maand besloot het Openbaar Ministerie om twee van de vijf agenten te vervolgen voor hun betrokkenheid bij de arrestatie van Henriquez. Hun wordt onder meer doodslag ten laste gelegd.

'Plichtverzuim bij agenten in zaak-Henriquez'

Bouman maakte twee weken na het gesprek met de agenten bekend dat hij zou opstappen. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil pas nadat alle onderzoeken zijn afgerond een oordeel vellen over de beloften die Bouman als korpschef deed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl