Aangepast

Dokter Ashwaq Muharram helpt kinderen in Jemen met haar eigen geld

In Jemen lijden na ruim een jaar burgeroorlog miljoenen mensen honger. Er is amper geld of voedsel en er wordt voortdurend gebombardeerd en gevochten.

Ashwaq Muharram is een van de laatste artsen in de havenstad Hodeida. Ze doet alles wat ze kan om levens te redden. Maar dat gaat moeizaam. Ziekenhuizen zijn niet veilig voor de bommen en kampen met grote medicijntekorten.

"Ik zal nooit vergeten dat ik een keer een keizersnede deed en het bed van de moeder heen en weer schudde door de bombardementen. Wat moest ik? Wegrennen?"

Volgens de Verenigde Naties worden ziekenhuizen doelbewust gebombardeerd. Het afgelopen jaar hebben Saudische bommen meerdere klinieken geraakt.

Jemen, het nieuwe Syrië?
Dokter Ashwaq Muharram helpt kinderen in Jemen met haar eigen geld

Het arme en door droogte geteisterde Jemen importeert negentig procent van het voedsel - zoals graan en rijst - uit andere landen. Voorheen werd veel aangevoerd via de haven van Hodeida, maar die is zwaar beschadigd geraakt. Alle hijskranen en machinekamers zijn door raketten beschadigd.

Het is onmogelijk geworden om medicijnen te importeren. Eenvoudige infecties zijn daardoor niet meer te behandelen.

"Dit kindje is niet te redden al doen we alles wat we kunnen." De medicijnen die de 4-jarige Shuaib nodig heeft zijn er niet, terwijl hij alleen last heeft van koorts en diarree.

De opa van Shuaib heeft zijn kleinzoon naar het ziekenhuis gebracht

Naast haar werk in het ziekenhuis heeft Muharram ook een mobiele kliniek. Van haar eigen spaargeld koopt ze voedsel en medicijnen om patiënten op het platteland te helpen.

"Het ergste vind ik het voor de kinderen. Zij hebben het dringendst hulp nodig. Als ik hun huis binnenkom denk ik meteen aan mijn eigen kinderen. Dat doet me veel pijn."

In een dorp honderd kilometer van Hodeida, gaat ze langs bij de peuter Abdulrahman. Hij is allergisch voor lactose en kan niet tegen gewone melk. Voor de oorlog was lactose-vrije melk overal te krijgen, nu nergens meer. "Hij is achttien maanden, maar weegt niet meer dan een baby van zes maanden."

'Soms krijgen kinderen maar een keer per dag te eten'

Sinds maart vorig jaar vechten regeringstroepen tegen Houthi-rebellen, die de vorige president hebben verdreven. De regeringstroepen worden gesteund door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië.

De burgeroorlog zou al aan tienduizend mensen het leven hebben gekost, zegt de VN. Daarnaast zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl