Aangepast

Nabestaanden 9/11 mogen Saudi-Arabië aanklagen

Nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 kunnen Saudi-Arabië aanklagen. Afgelopen woensdag stemde het Amerikaanse Congres in grote meerderheid tegen het veto van president Obama over een 9/11-wet die dit mogelijk maakt. Eerder stemde de Senaat al tegen het veto. Die is nu van tafel.

Obama sprak zijn veto uit, omdat hij vreest dat de relatie met Saudi-Arabië door de wet wordt beschadigd. Ook is hij bang voor vergeldingsacties van andere landen. Het Witte Huis noemde de uitkomst van de stemming "beschamend".

Nabestaanden 9/11 mogen Saudi-Arabië aanklagen

Saudi-Arabië

Vijftien van de negentien daders van 9/11 hadden de Saudische nationaliteit. Saudi-Arabië heeft altijd ontkend dat het banden had met de terroristen. Nabestaanden willen de mogelijkheid krijgen om het land voor de rechter te dagen, zodat duidelijk kan worden of de overheid er inderdaad niets mee te maken had.

In juli gaf Washington 28 pagina's documenten vrij over het onderzoek naar de bemoeienis van Saudi-Arabië bij de aanslagen. Volgens de regering blijkt daaruit niet dat het land er iets mee te maken had.

Ik maak me grote zorgen.

Saudische minister van Buitenlandse Zaken

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken heeft felle kritiek op de nieuwe Amerikaanse wet. "Ik maak me grote zorgen", zei de minister in een verklaring. "De afbraak van de soevereine immuniteit zal impact hebben op alle naties, waaronder de VS." De minister vroeg ook of de leden van het Congres de stemming ongedaan konden maken, voordat "er ernstige onbedoelde gevolgen ontstaan".

Welke gevolgen hij bedoelde, zei hij niet. Maar eerder heeft Saudi-Arabië gedreigd miljarden dollars aan Saudisch geld en obligaties te onttrekken aan de Amerikaanse economie als de 9/11-wet van kracht zou worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl