Aangepast

Factchecken nog nooit zo populair bij verkiezingen VS

16-0 voor Donald Trump was de eindscore van het eerste presidentiële debat volgens de Huffington Post. Met deze score kwam Trump niet als winnaar van het debat uit de bus, maar wel als grootste leugenaar.

De Amerikaanse krant hield gisteren tijdens het debat bij hoe vaak er door Clinton of Trump werd gelogen. Een beetje jokken werd door de journalisten door de vingers gezien.

Ze waren niet de enigen die vannacht aan het fact checken waren. Meerdere kranten, tv-stations en zelfs het campagneteam van Clinton zaten gereed om elke verdraaiing van feiten recht te zetten.

Flink dossier

De website Politifacts controleert al sinds 2007 uitspraken van politici op feiten. Over Trump heeft de site inmiddels een flink dossier opgebouwd.

Bijna zeventig procent van de 260 uitspraken die werden gecheckt, werden beoordeeld als "grotendeels onjuist", "volledig onjuist" of "jokkebrok". Bij Clinton was dat bijna dertig procent van 255 uitspraken.

Aaron Shaockman, directeur van Politifact, ziet dat het controleren van feiten in campagnetijd steeds belangrijker is geworden.

"Negen jaar geleden waren wij nog de enige die dat deden en waren kandidaten en media niet blij met ons. Maar nu heeft iedere krant of tv-station factcheckers aan het werk."

Sharockman ziet dat als een positieve ontwikkeling. "Maar het is belangrijk dat het nauwkeurig gebeurt. Niet alle media zijn zo grondig."

Mensen willen controleren wat ze lezen op Twitter en Facebook.

Aaron Shraockman

Ook Amerikanen vinden het belangrijk om geen leugens voorgeschoteld te krijgen. De website werd gisteren in de uren rond het debat door evenveel bezoekers bezocht als het totale aantal bezoekers sinds de oprichting in 2007.

Volgens Sharockman speelt Trump een rol in de populariteit van factchecken. Maar komt het ook door de grote hoeveelheid informatie die mensen via sociale media binnenkrijgen. "Mensen willen controleren wat ze lezen op Twitter en Facebook, maar vertrouwen ook niet alles wat in de mainstream media wordt gezegd."

De grootste leugenaar van gisterenavond? Ook Sharockman is daar duidelijk over: Donald Trump. Hij vertelde de meest leugens over onder meer de oorlog in Irak, klimaatverandering en het geld dat hij van zijn vader kreeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl