Aangepast

VVD en CDA willen particuliere beveiligers op koopvaardijschepen

Bewapende particuliere beveiligers aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen om aanvallen van piraten af te kunnen slaan. Het is al lange tijd een wens van reders, maar wettelijk steeds verboden. De VVD en het CDA willen daar nu verandering in brengen en komen nu met een initiatiefwet.

De politieke partijen willen zo snel mogelijk particuliere beveiligers op koopvaardijschepen inzetten. VVD Tweede-Kamerlid Han ten Broeke nam het voortouw voor de initiatiefwet 'Wet ter Bescherming Koopvaardij'.

Hij vindt dat er na jaren van politieke discussie haast moet worden gemaakt met private beveiliging op de Nederlandse schepen. Meer dan de helft van de EU-lidstaten staat het al jaren toe.

VVD en CDA willen particuliere beveiligers op koopvaard

Volgens het wetsvoorstel komen alleen streng gecertificeerde beveiligingsbedrijven in aanmerking voor het werk. Ook stellen VVD en CDA een duidelijk protocol voor in het geval van een aanval.

Nu is de kapitein te allen tijde verantwoordelijk. De inzet van geweld en de gevolgen daarvan komen volgens de nieuwe wet te liggen bij de particuliere beveiligers. Ook moet geweld gemeld worden bij het Openbaar Ministerie.

Dit leidt er in de praktijk toe dat reders, die het gezeur zat zijn, de vlag van hun schip halen.

Tineke Netelenbos

Coalitiepartij PvdA is tegen de inzet van deze beveiligers, omdat ze de inzet van geweld een overheidstaak vindt dat niet kan worden overgelaten aan bedrijven.

Tineke Netelenbos is voorzitter van de Vereniging van Reders, maar was ooit minister voor de PvdA. "Dat mijn partij die gedachtesprong niet wil of kan maken, vind ik ernstig. Vooral omdat de Partij van de Arbeid juist voor de arbeiders op zee in de bres moet springen."

In andere Europese landen is het wel toegestaan om private beveiligers in te huren. "Dat leidt er in de praktijk toe dat reders, die het gezeur zat zijn, de vlag van hun schip halen." Onder buitenlandse vlag is private beveiliging toegestaan.

En reders die nog wel onder Nederlandse vlag varen, vinden nu manieren om de wet te omzeilen. "Beveiligers worden niet aan boord ingezet, maar om het schip heen, bijvoorbeeld in bootjes erachteraan." Netelenbos is blij dat er nu een voorstel ligt. "Ik vind dat je dit goed moet regelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl