Aangepast

Wordt de Noordzeekust een goudkust?

  • Camelea Buys

    verslaggever

  • Hans Kema

    redacteur

  • Camelea Buys

    verslaggever

  • Hans Kema

    redacteur

Strandvilla’s, beachlodges, kustbungalows; slapen aan zee wordt steeds populairder. Projectontwikkelaars en kustgemeenten zien hun kans schoon en springen in op deze trend.

Kustgemeenten zien een kans om te 'revitaliseren' en projectontwikkelaars maken "basic trending" met "de-luxe-van-een-hotel"-concepten. En vooral mensen die geld over hebben, zoeken bij de nu lage bankrente een belegging met een fors rendement; ze kopen een strandhuis om te verhuren.

Wordt de Noordzeekust een goudkust?

Op dit moment woedt in veel kustgemeenten dan ook de discussie tussen voor- en tegenstanders van bebouwing op het strand.

Neem Petten. Van het door zandsuppletie 6,5 kilometer nieuw verworven strand, wil wethouder Jelle Beemsterboer de helft bestemmen voor natuur en de andere helft voor recreatie: 80 strandhuizen, 5 beachlodges en 3 strandpaviljoens. Dit seizoen hadden ze er al moeten staan.

Er is geen wet voor lelijk of mooi. Ik wil dat het strand open blijft.

Cor Konings

Maar daar stak de bewonersvereniging Het Zijper Landschap een stokje voor. Achter het strand ligt een Natura 2000-gebied waar de Europese habitat-richtlijnen gelden. Dat betekent dat de stikstof er niet vermeerderd mag worden.

Voorzitter Cor Konings vreest dat het autoverkeer in het nieuwe recreatiegebied en de verwarming van de strandhuizen meer stikstof gaan opleveren. "Er is geen wet voor lelijk of mooi. Ik wil dat het strand open blijft en de gemeente moet zich gewoon aan de Natura 2000-wetten houden."

Het bestemmingsplan is nu opgeschort. Eerst moet de Raad van State erover oordelen. Projectontwikkelaar Bert Rotteveel vindt dat 'chagrijnig'. "Die natuurmensen zeggen dat het strand van iedereen is maar het is blijkbaar niet voor de recreanten."

  • Nieuwsuur
    Toeristen willen graag in een huis op het strand vakantie vieren
  • Nieuwsuur
    Paviljoenhouders willen graag bebouwing op het strand
  • Nieuwsuur
    Projectontwikkelaars zien hun kans schoon en maken ‘basic-trending met ‘de-luxe-van-een-hotel’ concepten

En neem Bergen. Daar besliste het college van burgemeester en wethouders om geen nieuwe bebouwing op het strand toe te staan. Wethouder Odile Rasch: "Wij stellen ons heel voorzichtig op. Onze kip met de gouden eieren is juist de rust, die willen we niet verstoren zodat de kip de gouden eieren kan blijven leggen."

Maar dat besluit was nog niet genomen of vijf paviljoenhouders dienden een plan in om elk vijf strandhuizen bij hun paviljoens te gaan bouwen, in ruil voor een aantal bestaande houten omkleed-cabines.

"Onze gasten vragen erom. Ze willen graag wakker worden aan het strand en wij zien een kans om onze zaak uit te breiden", zegt paviljoenhoudster Annet Heere van de Zeester.

Belegging

Rabobank-expert kustrecreatie Marijn Rol ziet dat er veel geld op de geldmarkt is. "De spaarrentes dalen, er zijn heel veel liquiditeiten en mensen zoeken een belegging, een nieuwe vorm om rendement te halen."

Die nieuwe beleggers ziet Frank de Groot van de Vakantiemakelaar ook. "Het zijn vijftigers die geld over hebben, mensen met een erfenis en we zien nu ook veel jonge ondernemers die met de aankoop van een vakantiehuis een eigen pensioen willen opbouwen."

Ondertussen vergaderen het Rijk, de provincies, de kustgemeentes en milieuorganisaties over de bebouwing op de kuststrook.

Hoe moet het geregeld worden nu minister Melanie Schultz van Haegen
van Infrastuctuur & Milieu eind vorig jaar aankondigde om het bouwverbod aan de kust los te willen laten? Kustgemeenten en provincies zouden zelf prima in staat zijn om te beslissen.

Protest

Daarop brak een storm van protest los, aangevoerd door Natuurmonumenten. De vereniging inventariseerde de plannen vanaf 2013: "1700 nieuwe ‘eenheden' de afgelopen drie jaar, 1500 in aanbouw en vierduizend de komende drie jaar. Met een gemiddelde capaciteit van ruim vier slaapplekken per bungalow, strandhuis of villa komt dat neer op zo’n 30 duizend extra bedden langs de Nederlandse kust."

Onduidelijk is nog of deze gesprekken zullen leiden tot een zogenaamd Kustpact. En of er duidelijke afspraken in zullen staan óf en waar er gebouwd mag worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl