Lies van Hunen gaat vier keer per week naar haar beschutte werkplek bij de Felua-groep in Apeldoorn. Aan een tafel met zes andere mensen met een arbeidshandicap pakt ze braadzakjes in. Dat moet in een steriele omgeving gebeuren, dus met een stofjas aan en een haarnetje op het hoofd.
Lies is heel erg blij met deze beschutte omgeving. "Het is hier rustig. Je hoeft niet tachtig dingen tegelijk te doen en kunt zelf het tempo aangeven. Dat vind ik prettig." Voordat Lies hier aan de slag kon, zat ze een jaar werkloos thuis. Het lukte haar niet een reguliere baan te krijgen.
"Ik vond het thuis zitten verschrikkelijk. Ik dacht dat ik gek werd", zegt Lies. Haar wereldje werd heel erg klein. "Ik kwam niet verder dan mijn moeder en het winkelcentrum. Ik ben liever onder de mensen. En bovendien werk ik liever voor mijn geld."
De gemeente Apeldoorn heeft officiële beschutte werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking gerealiseerd. Dat is hoe staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken het wil. Maar het komt nog niet erg van de grond: in heel Nederland zijn op dit moment nog maar 115 van deze beschutte banen.
In Leidschendam-Voorburg doen ze het helemaal anders. Daar heeft de gemeente nog geen beschutte werkplekken gecreëerd. Toch is André aan het werk op de kinderboerderij van Landgoed Dorrepaal. Hij heeft jarenlang niet gewerkt en daardoor een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Op de kinderboerderij begeleidt André gehandicapten bij het voeren van de dieren. "Ik help ze met alles. Als ze iets niet weten. Ze vergeten veel dingen, dat is ook logisch. Ik controleer heel veel", vertelt André terwijl hij de cavia’s hun brokken geeft. Hij noemt het dankbaar werk.
De gemeente Leidschendam biedt een grotere groep mensen met een arbeidsbeperking of een afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding. André werkt op vrijwillige basis, met behoud van uitkering. Hij krijgt dus geen salaris.
Voor André maakt dat niet veel uit, hij wil vooral leuk werk. "Er zijn hier lieve mensen. Als ik hier weg zou moeten en ergens anders zou moeten werken, dat zie ik niet zitten. Het gaat niet werken als ik iets tegen mijn zin in moet doen.”
Ik doe liever elke dag hetzelfde dan steeds verschillende dingen. Hier kan ik wel 65 of 69 worden!
Voor Lies is het juist heel belangrijk dat ze een eigen inkomen heeft. "Ik werk liever voor mijn geld, dan dat ik mijn hand moet ophouden." Door het inkomen is ze veel zelfstandiger en kan ze extra dingen kopen voor haar kinderen, man en natuurlijk haarzelf.
Dat het werk van Lies elke dag hetzelfde is, is voor haar juist een uitkomst. "Ik doe liever elke dag hetzelfde dan steeds verschillende dingen. Ik hoop dat ik hier kan blijven. Hier kan ik wel 65 of 69 worden!" Lies hoort aan het begin van volgend jaar of haar jaarcontract wordt verlengd.