Aangepast

Amsterdam strijdt om extra windmolens

De Amsterdamse wethouder voor duurzaamheid, Abdeluheb Choho, stapt naar de rechter om af te dwingen dat de gemeente extra windmolens mag plaatsen. Hij wil dat gemeenten meer regie krijgen over duurzame energieprojecten.

"Wij willen in de gemeente snel aan de slag met de realisatie van duurzame energieproductie met extra windmolens", zegt Choho, die in de stad ongeveer 25 windmolens wil plaatsen, vooral in het havengebied. Maar de provincie wil er slechts een handjevol. Volgens de wethouder staat de provinciale bureaucratie de noodzakelijke omslag naar duurzaamheid in de weg.

Amsterdam strijdt om extra windmolens

Extra inspanning

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kwam gisteren met een tweejaarlijks rapport over de staat van het milieu. Volgens het PBL moet er veel meer gebeuren om de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, terug te brengen. Overgaan op duurzame energiebronnen en het sluiten van kolencentrales is niet genoeg, staat in het rapport.

Sectorhoofd Sector Klimaat, Lucht en Energie van het PBL, Pieter Boot: "Er is een extra inspanning nodig om te voldoen aan de eisen die het kabinet zichzelf in het Klimaatakkoord heeft gesteld. Om daaraan te voldoen moeten er vóór 2020, bovenop de nu al geplande windmolens, nog eens driehonderd extra windmolens op land gerealiseerd worden."

Staatssecretaris Sharon Dijksma snapt die oproep: "Als we alle doelstellingen willen halen moeten we er echt een tandje bij zetten en dat gaan we ook zeker doen", zei ze vandaag.

Verlammende regeltjes

Dat het in Amsterdam met de plannen voor windmolens maar niet wil lukken, ligt volgens wethouder Choho aan de provincie. "Iedereen wil hier aan de slag, maar door de verlammende regeltjes van de provincie lukt het maar niet."

"De regels voor bescherming van het landschap worden gebruikt om windmolens in een industriegebied tegen te houden", zegt Choho in Het Parool.

Gemeente Amsterdam kan zich niet vinden in de argumenten van de provincie over waarom de vergunningen zijn afgewezen. De regels die Noord-Holland hanteert, zijn volgens Choho bovendien strenger dan de landelijke eisen. Turbines mogen bijvoorbeeld alleen in clubjes van minimaal zes stuks in een rechte lijn verschijnen en ze moeten zeker zeshonderd meter van huizen staan. Landelijk geldt een eis van 450 meter.

Eisen

De provincie Noord-Holland zegt bij monde van gedeputeerde Jack van der Hoek dat de ontwikkeling van windmolens in de provincie op schema ligt. De wens van Amsterdam om windmolens te plaatsen in de Westelijke havens is in strijd met verschillende eisen van de provincie op het gebied van afstand, locatie en de verplichting dat er bij plaatsing van één nieuwe molen er twee oude molens moeten verdwijnen.

"Noord-Holland en Amsterdam liggen met elkaar overhoop en de provincie zegt: we hebben voor de provincie genoeg gebouwd. Maar voor het hele land is er te weinig gebouwd. Dus ik vind dat niet zo’n sterk argument", aldus Boot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl