Aangepast

Hoe is het leven voor moslims in de VS na 9/11?

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

Vandaag is het 15 jaar geleden dat terroristen de wereld schokten door met vliegtuigen aanslagen te plegen op onder andere het World Trade Center in New York. Voor veel moslims veranderde op 9/11 voorgoed hoe mensen tegen hen en hun geloof aankijken.

En met de recente opkomst van IS en de nieuwe golf van terreur, nemen die spanningen alleen maar toe. Hoe beleeft de grootste Arabische gemeenschap van Amerika dit in de stad Dearborn, in de staat Michigan?

Hoe is het leven voor moslims na 9/11?

De gazons zijn strak gemaaid. De witte veranda’s omlijst met gesnoeide rozenstruiken. De stars and stripes wapperen fier in de wind. SUV's gevuld met gezinnen rijden de opritten op en af. Dearborn is een voorstadje zoals we die kennen uit Amerikaanse films, met witte hekjes en buurtbarbeques. Maar pas als de gezinnen uit de grote auto’s stappen wordt het duidelijk dat Dearborn niet zo typisch is als op het eerste gezicht lijkt.

Dearborn

Hier woont de grootste Arabische gemeenschap van Amerika. Bijna de helft van de 100-duizend inwoners is van Arabische afkomst. Een percentage dat je nergens anders in Amerika ziet. In het oosten van de stad wonen de meeste Arabieren. Vooral de nieuwkomers. "Dan is de cultuurschok minder groot", zegt Hussein Dabajeh, die geboren en getogen is in Dearborn.

“Mijn vader kwam hier in 1973. Hij kwam hier om, zoals zoveel Arabieren in die tijd, te werken in de auto-industrie in het nabijgelegen Detroit. Voor Chrysler of Ford, typische Amerikaanse bedrijven.”

  • Nieuwsuur
    Ook in Dearborn zijn de gazons strak gemaaid, de witte veranda’s omlijst met gesnoeide rozenstruiken en wapperen de stars and stripes fier in de wind.
  • Nieuwsuur
    Mahmoud Dabajeh woont al sinds 1973 in Dearborn. 'Als de aanslagen van 9/11 nooit hadden plaatsgevonden, dan zou het nu heel goed gaan met ons. De mensen hielden van ons, maar nu kijken ze anders naar ons."
  • Nieuwsuur
    "Waarom moeten wij Amerikaanser zijn dan alle anderen? Als je dat doet, lijkt het wel alsof je medeschuldig bent."
  • Nieuwsuur
    Arabische inwoners van Dearborn bidden in de grootste moskee van de Verenigde Staten. Na 9/11 kreeg het Islamic center of America in Dearborn bijna dagelijks bommeldingen.
  • Nieuwsuur
    Moslims in Dearborn leven gewoon door elkaar. Een scheiding tussen bijvoorbeeld soennieten en sjiieten is er niet.

9/11

Voor veel Amerikaanse moslims veranderde het leven voorgoed na de aanslagen op 11 september 2001. Mahmoud Dabajeh: "Ik zag het gebeuren en hoopte en bad tot God dat het geen moslim zou zijn. Dan zouden wij de schuld krijgen. Dan zouden de Arabieren of mijn geloof de schuld krijgen", zegt Mahmoud Dabajeh, de vader van Hussein.

Maar ook bij recente aanslagen, bijvoorbeeld die op de homobar Pulse in Orlando afgelopen juni waarbij 50 doden vielen, voelen veel moslims dat zij zich moeten verantwoorden. Mahmoud Dabajeh: "Bij elk incident dat er in dit land plaatsvindt bidden we allemaal dat de naam van de dader niet Mohammed of Abdullah. Want dan slaat dit op ons."

"Waarom moeten wij Amerikaanser zijn dan anderen? Waarom moeten onze Amerikaanse vlaggen groter zijn dan bij anderen?", verzucht onderwijzers Zeinab Chami. "Als je dat doet, lijkt het wel alsof je medeschuldig bent. Ik vind dat dit soort dingen dus niet moeten doen en dat dit schadelijk is voor onze gemeenschap."

Hoe kijkt de Arabische gemeenschap in het Amerikaanse Dearborn terug op 9/11?

Verantwoording afleggen

Kassem Allie is directeur van het Islamic Center of America in Dearborn, de grootste moskee van de Verenigde Staten. In de dagen na 9/11 ontving de moskee dagelijks bommeldingen. Nu zijn het vooral telefoontjes van mensen die vragen om meer en duidelijker afstand te nemen van terrorisme.

"We hopen dat we die vragen niet meer krijgen. Maar we hebben de luxe niet om te zwijgen. We veroordelen aanslagen voortdurend. Maar sommigen willen het ook niet horen. Er zijn mensen die, wat je ook zegt of doet, een eigen agenda hebben en doof zijn voor alles wat je zegt", zegt Kassem Allie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl