Aangepast

Noodopvang ouderen gat in de markt

  • Judith Pennarts

    verslaggever zorg

  • Jelmer Jansma

    verslaggever

  • Judith Pennarts

    verslaggever zorg

  • Jelmer Jansma

    verslaggever

In Amsterdam is sinds een paar maanden een noodopvang geopend voor zieke en zwakke ouderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Huisartsen kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week patiënten uit Amsterdam laten opnemen.

Het gaat om hoogbejaarden die thuis wonen maar bijvoorbeeld ondervoed zijn, een blaasontsteking hebben of zijn gevallen en niet meer kunnen lopen en tijdelijk intensieve zorg nodig hebben.

Deze noodopvang is vrij uniek. De meeste verpleeghuizen in ons land nemen buiten kantoortijden dit soort ouderen niet op.

Noodopvang zieke ouderen in Amsterdam

Kwetsbare ouderen die ineens verslechteren horen medisch gezien niet thuis in het ziekenhuis, maar zijn ook te slecht om op dat moment alleen thuis te blijven. Een tijdelijke verpleeghuisopname regelen duurt echter dagen tot weken.

We weigeren niemand. En later kijken we wel of we de financiering rond krijgen.

Zorgcoördinator Floor Vonk

Zorgorganisatie Amsta zag dit probleem in de praktijk ontstaan en besloot de noodopvang te starten terwijl de betaling ongewis was. Zorgcoördinator Floor Vonk: “We nemen nu iedereen op die direct zorg nodig heeft en hier wordt aangemeld door de huisarts, we weigeren niemand. Dan kijken we later wel of we de financiering rond krijgen.”

Eerst zorgen en dan pas een indicatie regelen, een nieuwe aanpak in de verpleeghuissector. Inmiddels blijkt dat alle patiënten die er zijn opgenomen inderdaad recht hebben op de geboden zorg en dat de zorginstelling met terugwerkende kracht betaald wordt.

Meer noodopvangplekken

De Amsterdamse huisartsen zijn blij met de nieuwe voorziening en hopen dat er meer noodopvangplekken zullen komen in de stad. Stella Zonneveld van de huisartsenkring Amsterdam: “Ons ideaalbeeld is één telefoonnummer waar we altijd terecht kunnen voor mensen waarbij het niet meer gaat en die direct kunnen laten opnemen. En dat dit dan voor alle Amsterdammers geregeld is.”

Op dit moment kunnen alleen ouderen uit Amsterdam Nieuw-West gebruik maken van de noodopvang. Ook ziekenhuis MC Slotervaart is betrokken bij de noodvoorziening en kan ouderen die niet thuishoren in een duur ziekenhuisbed direct overplaatsen. Zorgorganisatie Amsta is van plan komend jaar ook elders in Amsterdam dit soort plekken te realiseren.

Volgens brancheorganisatie Actiz zijn er maar een handvol van dit soort noodopvangplekken in Nederland. Terwijl de behoefte, vooral in de grote steden, groot is. Actiz voorman Jan de Vries: “Wij zijn heel enthousiast dat Amsta z’n nek uitsteekt om dit nu al te gaan doen, terwijl de zorgindicatie en de financiering achteraf nog geregeld moeten worden. Op dit moment schiet het beschikbare budget voor deze vorm van zorg tekort. Hier moet een oplossing voor komen, zodat we deze initiatieven in het hele land kunnen starten. Want als zes op de zeven ouderen thuis wonen, hebben we dit soort tijdelijk opvang hard nodig.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl