'The best is yet to come...'
Aangepast

Hoe de Amerikaanse droom in Youngstown eindigde

  • Eelco Bosch van Rosenthal

    verslaggever

  • Eelco Bosch van Rosenthal

    verslaggever

Welke erfenis laat president Barack Obama begin volgend jaar achter als hij plaats maakt voor een nieuwe president? Met die vraag ging Nieuwsuur-verslaggever en voormalig Amerika-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal terug naar de Verenigde Staten om daar voor de VPRO de achtdelige reisserie Droomland Amerika te maken.

Hij bezocht acht verschillende plekken en sprak daar met verschillende burgers. Van een Chinese voorstad van Los Angeles tot de meest gewelddadige wijk van Chicago, van de achtergebleven Mississippi Delta tot een worstelend stadje in Vermont.

In de eerste aflevering bezoekt Bosch van Rosenthal Youngstown, een stad in de Amerikaanse staat Ohio met vergane glorie.

Hoe de Amerikaanse droom in Youngstown eindigde

Rust Belt

Youngstown was ooit een welvarende stad met een bloeiende staalindustrie. Maar na de de-industrialisatie van de jaren zeventig volgde een grote leegloop, zoals bij veel kleine industriestadjes op het Amerikaanse platteland. Samen vormen zij de zogenaamde Rust Belt, de roestgordel van Amerika. Een verwijzing naar de roestende machines en leegstaande fabrieken die nu de enige overblijfselen zijn van dit ooit zo florerende gebied in het noordoosten van het land.

  • Nieuwsuur
    Vergane glorie in Youngstown.
  • Nieuwsuur
    Youngstown staat symbool voor de economische achteruitgang van de middenklasse.
  • Nieuwsuur
    Roestende machines en leegstaande fabrieken vormen nu het gezicht van een ooit zo florerende stad.
  • Nieuwsuur
    Youngstown was vroeger een welvarend stadje met een bloeiende staalindustrie.

De stad staat symbool voor de ontmanteling van American Dream. Waar Amerikanen ooit nog geloofden dat je alles kon bereiken als je maar hard genoeg werkte, zien zij nu een steeds meer stagnerende samenleving. Onderdeel hiervan is een verarming van de -vooral- blanke middenklasse.

De kijker leert begrijpen in welke stemming Amerika straks naar de stembus gaat.

Nieuwsuur-verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal

Dit is precies de groep waar Donald Trump zijn pijlen op richt in de verkiezingsstrijd, met de belofte van meer banen en nieuwe impulsen voor de economie. Het zijn met name leeggelopen stadjes zoals deze waar Trump zijn stemmers vandaan moet halen. En de economische realiteit waar uitgedunde gemeenschappen zoals die in Youngstown mee moeten omgaan, maakt dat sommigen juist hem als de verlosser zien.

De regio waarin Youngstown ligt was altijd Democratisch gezind. Toen Bill Clinton in 1992 voor de eerste keer presidentskandidaat was, bezocht hij Youngstown. Er kwamen ruim tienduizend inwoners op af, één van de grootste menigtes tijdens zijn campagne. Maar nu lijken veel mensen open te staan voor Trump.

Bosch van Rosenthal: "Toen we hieraan begonnen wisten we niet dat het zo'n krankzinnig verkiezingsjaar zou worden. Zelf laten wij het campagnepad links liggen, het is ook geen serie over politiek. Maar de kijker leert wel begrijpen in welke stemming Amerika straks naar de stembus gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl