"Het is te laat om beslissingen te nemen waarin je niet denkt aan het welzijn van de natuur".

Prinses Irene: schandalig dat Nederland niet meer investeert in duurzame energie

Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld vindt het schandalig dat Nederland slecht scoort op het gebied van duurzame energie. In de komende verkiezingscampagnes moet het behoud van de natuur een veel grotere rol gaan spelen, aldus de 77-jarige prinses.

Verbinding met de natuur

Haar persoonlijke oproep aan de politieke leiders van Nederland is dat ze beslissingen nemen vanuit een verbinding met de natuur.

“Ik heb nu negen kleinkinderen. Zij hebben het recht op een voortbestaan op deze aarde met even veel prachtige bomen, dieren en planten. Al dat leven is hier mee gemoeid. Het is te laat om beslissingen te nemen waarin je niet denkt aan het welzijn van de natuur, waarmee we samen leven en onderdeel van zijn.”

Prinses Irene: schandalig dat Nederland niet meer investeert in duurzame energie
  • foto: Joris Hentenaar
    “Waar het mij om ging is dat de natuur zich weer kan helen."
  • foto: Joris Hentenaar
    Twan Huys en prinses Irene in gesprek over het Zuid-Afrikaanse natuurgebied Bergplaas.
  • foto: Joris Hentenaar
    "In de Karoo zijn er onderaardse pockets, grote gebieden van water. Als daar in geboord wordt, als dat wordt beschadigd, dan gaat alles kapot."

Officieel natuurreservaat

Prinses Irene kocht het natuurgebied Bergplaas vijftien jaar geleden. Haar missie was om het gebied, dat jarenlang in gebruik was genomen door boeren, weer terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Dat is gelukt.

Het natuurgebied van 5000 hectare groot is door de Zuid-Afrikaanse overheid erkend als officieel natuurreservaat. In het boek beschrijft ze haar persoonlijke verhaal over de totstandkoming van Bergplaas.

“Waar het mij om ging is dat de natuur zich weer kan helen. Want de koeien en de schapen hebben veel opgegeten. Die maken alles kapot, die eten alles op. Om de dieren weer terug te brengen die daar horen, worden de grassen op een andere manier begraasd. Dan kan het land helen."

"Het tweede doel was om mensen daar uit te nodigen en dat ze zichzelf weer vinden. Hun eigen natuur weer vinden in de wildheid in de woestijn om hen heen”, zegt de prinses.

  • Nieuwsuur
    Uit het boek Bergplaas van Irene van Lippe-Biesterfeld
  • Nieuwsuur
    Uit het boek Bergplaas van Irene van Lippe-Biesterfeld
  • Nieuwsuur
    Uit het boek Bergplaas van Irene van Lippe-Biesterfeld
  • Nieuwsuur
    Uit het boek Bergplaas van Irene van Lippe-Biesterfeld

Prinses Irene heeft grote zorgen over het voortbestaan van het natuurgebied. Oliemaatschappijen, zoals Shell, willen in de buurt boren naar schaliegas. Tot op dit moment heeft de prinses dit, samen met advocaten en buurtbewoners, kunnen tegenhouden.

“Het klopt niet, het klopt niet. We weten niet wat voor chemicaliën de aarde ingaan. In de Karoo zijn er onderaardse pockets, grote gebieden van water. Als daar in geboord wordt, als dat wordt beschadigd, dan gaat alles kapot en kunnen de dieren niet meer leven en de mensen ook niet meer leven. Dat is misschien overdreven gezegd. Maar het gevaar is heel reëel.”

De prinses bemoeit zich persoonlijk met deze zaak en heeft zelf gesprekken gevoerd met de verantwoordelijken bij Shell. Maar het lukt haar niet hen te overtuigen. “Dan wordt er gezegd: Dat zullen we op een goede manier doen. Het interesseert ze absoluut niet. Alsof je een vlieg bent tegen een ruit.“

Drama

Het klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs is gesloten ziet prinses Irene als een revolutionaire stap voorwaarts. Zeker nu het verdrag is geratificeerd door China, een van de meest vervuilende landen.

Maar of de Verenigde Staten het verdrag gaan uitvoeren, is nog onzeker. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft gezegd dat hij het verdrag in de prullenbak zal gooien.

“Als Amerika het verdrag niet ratificeert, dan is dat een drama. Dramatisch voor de wereld”, zegt de prinses.

Verkiezingscampagnes

In Nederland moet duurzaamheid en natuurbehoud veel meer op de politieke agenda komen te staan. Maar volgens prinses Irene moeten burgers daar zelf ook een grotere rol in spelen.

“Hoe meer mensen de verbinding met de natuur en daaruit de beslissingen nemen, als meer mensen daarvoor staan, hoe sneller de politiek mee zal gaan. Maar de politiek kan daar ook de leiding in nemen. Dat we dat samen doen: burgers en politiek. Dat zou nou werkelijk effectief zijn en er is een kans nu, zo meteen in de verkiezingstijd.”

Advertentie via Ster.nl