Na bijna zes jaar presidentschap is Dilma Rousseff gisteravond in Brazilië afgezet. Rousseff lag al tijden onder vuur na beschuldigingen van geknoei met de begroting. Ook wordt ze verantwoordelijk gehouden voor corruptie en vriendjespolitiek.
Rousseff werd in 2011 beëdigd als eerste vrouwelijke president van Brazilië. Ze werd de opvolger van haar partijgenoot, de populaire Lula da Silva. Samen zorgden ze ervoor dat miljoenen Brazilianen zijn opgeklommen uit de armoede.
Maar na haar herverkiezing in 2014 daalde haar populariteit snel. Het lukte haar niet om het land uit de economische crisis te trekken. Na jaren van groei zakte de economie de afgelopen jaren in diepe recessie. De werkloosheid steeg en miljoenen verloren hun baan.
Het land heeft te maken met de zwaarste recessie ooit gemeten. Dat komt grotendeels door Rousseff.
Veel Brazilianen geven Rousseff en de Arbeiderspartij daarvan de schuld. "Voor veel mensen in Brazilië is het leven de afgelopen twee jaar veel zwaarder geworden", zegt Jan Piotrowski correspondent voor The Economist.
"Het land heeft te maken met de zwaarste recessie ooit gemeten. Het is erger dan in 1930. Dat komt grotendeels door het wanbeleid van Rousseff. Het is officieel niet de reden van de afzetting, maar het speelt zeker een rol."
Daarnaast wordt ze ervan beschuldigd een begrotingstekort te hebben verdoezeld om de verkiezingen van 2014 te kunnen winnen. Volgens critici gaf ze een vertekend beeld van de rijksbegroting.
Ook zou ze betrokken zijn bij een groot corruptieschandaal rond het staatsoliebedrijf Petrobras, waarvoor al tientallen zakenmannen zijn opgepakt. Die zouden smeergeld hebben aangenomen en gedeeld met politici, onder wie oud-president Lula en Rousseff.
Volgens Piotrowski is de Arbeidspartij in grote mate betrokken bij dit schandaal. "Veel mensen hebben daarom genoeg van de partij en met name van oud-president Rousseff."
Opluchting
De 68-jarige Rousseff heeft zich tot het laatste moment verzet tegen haar afzetting. Ze geeft ook nu nog niet op: ze gaat in beroep bij het Braziliaanse Hooggerechtshof.
In meerdere steden gingen gisteravond mensen de straat op en braken er relletjes. Toch is er ook opluchting dat de afzettingsprocedure die al sinds april voortduurt voorbij is.
Vice-president Michel Temer wordt nu president. Temer is lid van de centrumrechtse Braziliaanse Democratische Beweging Partij en is van oorsprong jurist.
De vraag is wat overblijft van dertien jaar links beleid van de Arbeiderspartij. In zijn eerste televisietoespraak kondigde hij een 'nieuw tijdperk' aan waarin "alleen wordt uitgegeven wat er binnenkomt".
Volgens Piotrowski heeft Temer op papier betere ideeën dan Rousseff. "Hij durft over bezuinigingen te praten die nodig zijn. Hij zal zich er niet populair mee maken, maar hij heeft geen andere keuze, Brazilië geeft veel te veel geld uit."
Het is de vraag of Temer tot de volgende verkiezingen, die over twee jaar zijn, aan de macht blijft. Hij zou fiscale wetgeving hebben overtreden en wordt ook genoemd in het onderzoek naar het grote olieschandaal. Onterecht, bezweert Temer.