Op de Griekse eilanden komen, ondanks de deal met Turkije, nog steeds nieuwe vluchtelingen aan. Ook op Chios neemt het aantal bootjes met vooral Syriërs weer langzaam toe. Terwijl het eiland er eigenlijk niemand meer bij kan hebben.
De vluchtelingenkampen op Chios puilen uit. Ruim 3000 migranten leven er al maandenlang opeengepakt. Terwijl er eigenlijk ruimte is voor 1000 man. Er zijn al ziektes uitgebroken: waterpokken en tuberculose.
Mensen hebben het gevoel dat hun eiland verandert in een vluchtelingenkamp.
Europa-correspondent Saskia Dekkers heeft de situatie op het eiland het afgelopen half jaar zien verslechteren. "Migranten zijn gespannen, omdat ze na maanden wachten nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn. Worden ze het land uitgezet? En zo ja, wanneer?"
Maar ook de bewoners van Chios trekken het niet meer, zegt Dekkers. "Mensen hebben het gevoel dat hun eiland verandert in een groot vluchtelingenkamp en dat de Europese Unie zich daar weinig van aantrekt."
"Het wordt hier voller en voller. Er komen steeds meer mensen over zee en de Griekse regering doet niks", zegt een vrouw op straat. Ze maakt zich zorgen over de periode die nog gaat komen. "Mensen hebben honger en over een paar maanden wordt het winter. Ik ben bang dat er dan geweld ontstaat en ziektes uitbreken."
De omstandigheden waarin de vluchtelingen leven zijn volgens haar zwaar. "Ik werk zelf bij de gezondheidsinspectie en ben gisteren in die functie in een vluchtelingenkamp geweest. Het was echt vreselijk om te zien. Dit is geen plek waar mensen zouden moeten leven", vertelt ze huilend.
Alle eilandbewoners hebben veel begrip getoond voor de situatie, maar ik weet niet hoe lang dat nog gaat duren.
Voor de eilandbewoners komt de grens van wat ze aankunnen in zicht. "We hebben geen problemen met deze mensen, maar dit gaat niet goed", zegt een man.
"Er wordt ook ingebroken bij huizen en winkels. De toeristen blijven weg. Alle eilandbewoners hebben veel begrip getoond voor de situatie, maar ik weet niet hoe lang dat nog gaat duren."
Ook de burgemeester van het eiland, Manolis Vournous, vindt dat de rek eruit is. "Mensen hier hebben de beste bedoelingen, maar het leven op het eiland is ondertussen al heel lang anders dan normaal. Het is hoog tijd voor actie en maatregelen, niet meer flexibiliteit."
Veel migranten op Chios beseffen dat ze tot last zijn, maar ze kunnen geen kant op. "Veel mensen hier hebben last van stress en depressies", vertelt een hulpverlener. "Sinds de Turkijedeal in maart zitten veel mensen hier vast en ze hebben geen idee wat er gaat gebeuren."
Duizenden Syriërs hebben destijds asiel aangevraagd in Griekenland, om zo in Europa te kunnen blijven. Na vijf maanden wachten, zijn er de eerste uitspraken: voor veel Syriërs zou Turkije veilig genoeg zijn om naar teruggestuurd te worden. Maar de migranten willen dat niet geloven en wachten in spanning op de uitspraak in hoger beroep.
Op Chios houdt iedereen zijn hart vast, vertelt een bezorgde bewoner. "Als deze mensen hier blijven en in aantal blijven groeien, wordt het er voor het eiland en ook de vluchtelingen niet beter op. De Griekse regering en Europa moeten iets doen."