Turkije is een militaire operatie in het noorden van Syrië begonnen tegen IS en Koerdische strijders.

Offensief in Turks-Syrisch grensgebied gaat onverminderd door

De Turks-Syrische grens is afgesloten voor de buitenwereld sinds Turkije daar een offensief heeft geopend tegen zowel IS-strijders, als tegen de Koerden. Vandaag staken tanks ter hoogte van het zuidoostelijke grensstadje Karkamis de grens over.

In Karkamis heeft Turkije mensen geëvacueerd. De stad ligt vlakbij het Syrische Jarablus, dat door Turkije gesteunde rebellen van het Vrije Syrische Leger gisteren heroverde op Islamitische Staat. Met steun van Turkse tanks en commando's en Turkse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen, was het stadje in enkele uren overgenomen. Boven Jarablus hingen ook vandaag zwarte rookwolken.

Offensief in Turks-Syrisch grensgebied gaat onverminderd door

Succesvol

Correspondent Lucas Waagmeester noemt de verovering de grootste Turkse inmenging ooit. "Het was heel succesvol. Er werd niet gevochten en er zijn geen doden aan Turkse kant gevallen. Het lijkt alsof het land wilde laten zien dat ze er nog staan na de coup."

Het verlies van Jarablus is een flinke klap voor IS. De extremistische beweging heeft nu niet langer toegang tot de Turkse grens. Maar de bewoners van Karkamis zijn niet blij. Zij zien de Koerden, en de Turkse overheid als een een nog grotere vijand dan IS.

Eerder kwamen er al twee mortiergrananten neer in Karkamis. Voor zover bekend zijn daarbij geen slachtoffers gevallen. Als reactie vuurde Turkije vervolgens veertig mortiergranaten af op vier doelen van IS in Syrië.

Verjagen

Turkije wil met de operatie zowel IS-strijders als Koerdische extremisten aan de Turks-Syrische grens verjagen, zei president Erdogan eerder deze week. "Onze grens moet volledig van IS gezuiverd worden", zei de minister van Buitenlandse zaken, Mevlüt Cavusoglu, maandag op een persconferentie in Ankara.

Turkije houdt IS verantwoordelijk voor de 54 doden die vielen bij een bomaanslag op een bruiloft in Gaziantep.

'Ik had deze invasie wel eerder verwacht'

Maar ook de Syrische Koerden, die de laatste tijd steeds meer terrein hebben gewonnen ten westen van de rivier de Eufraat, wil Turkije stoppen. Turkije zei eerder dat het een grens trekt bij de rivier. Als Koerdische milities verder zouden oprukken ten westen van de Eufraat zou dat niet worden getolereerd.

Ankara ziet de Syrische Koerden als een verlengstuk van de Koerdische terreurgroep PKK. Het wil voorkomen dat de Koerden een groot aaneengesloten gebied in handen krijgen.

De afgelopen maanden nam het aantal bomaanslagen op Turks grondgebied toe. Veel van de aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat en de militante takken van de Koerdische PKK.

Erdogan: Vrije Syrische Leger heeft Jarablus heroverd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl